Ingrediënten:
Voor 8 personen:
225 g sperziebonen, in stukjes
1,2 l water met wat zout
1 teentje knoflook, grof gehakt
2 macadamianoten of 4 amandelen, fijngehakt
1 cm garnalenpasta (trassi)
2-3 tl korianderzaad, droog geroosterd
2 el plantaardige olie
1 ui, in dunne ringen
4 dl kokosmelk
2 laurierblaadjes
225 g taugé
8 dunne partjes citroen
2 el citroensap
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Breng het water aan de kook. Voeg sperziebonen toe en kook ze 3-4 minuten. Giet af en bewaar kookvocht. Zet apart. Maal gehakte knoflook, noten, garnalenpasta en korianderzaad in keukenmachine tot een pasta. Verhit olie in een wok. Bak ui glazig en schep met een schuimspaan uit de wok. Bak notenpasta 2 minuten in de wok, maar laat niet bruin worden.
Schenk bewaarde kookvocht erbij. Schep 3-4 el room van het oppervlak van de kokosmelk en zet apart. Schenk de resterende kokosmelk in wok. Breng mengsel aan de kook. Voeg de laurierblaadjes toe en kook soep 15-20 minuten zonder deksel. Bewaar wat sperziebonen, gebakken uiringen en taugé voor garnering en roer de rest door soep. Voeg partjes citroen, room van de kokosmelk, citroensap en peper en zout toe.
Roer goed. Schenk de soep in kommen en garneer met bonen, ui en taugé.
TIP Rooster het korianderzaad ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan, tot het aroma vrijkomt. Bereiding 45 minuten.