Loempia

Ok. Even recept opschrijven voor LS.


Ik vind voor een goede smaak speklap essentieel. Je hoeft er niet veel van te gebruiken. Een half speklapje en dat heel fijn gesneden, want grote chunks in je loempia vind ik....yikes.


Ingredienten:
half speklapje
garnalen
kipfilet
gember (fijnmaken in een blender of fijnsnijden samen met de knoflook)
zout, peper
ketoembar
vissaus
ketjap (kikkoman)
arachideolie
loempiavellen (filodeeg)
knoflook
zout en peper
fijngesneden (julienne) wortelen
fijngesneden spitskool
bambu shoots (blikje voorgesneden reepjes
een half bouillonblokje (rund of kip)

Speklap bakken in de olie en gember/knoflookmengsel, een half bouillonblokje en ketoembar (korianderpoeder) toevoegen. Als spek een beetje doorbakken is dan kip en garnalen toevoegen. Goed roeren. Daarna groenten. Afmaken met zout en peper en beetje vissaus. En een beetje ketjap (kikkoman). Optioneel is evt geweekte glasnoedels toevoegen.

De vulling moet helemaal afgekoeld zijn voordat je de loempia's gaat rollen.

Voor de vulling kan je natuurlijk altijd experimenteren met groenten. Niet doen is de vulling al heet maken met sambal of spaanse pepers, dat is niet lekker. Ow ja. Opschrijven als je iets uitprobeert en het pakt goed uit... vaak vergeet je het later nl en da's best jammer.

Zoals je op onderstaand filmpje ziet. Zo'n kookkwastje (Hema) is erg handig bij het opvouwen van de loempia's.









Dit heb ik "voor de leuk" toegevoegd, niet te volgen natuurlijk want het is helemaal in het Indonesisch. Hij maakt Lumpia Semarang. Moet ik ook eens recept van opzoeken want ik vind het erg lekker.




Hier nog wat links... Thaise loempia
Demonstratie van Janneke Vreugdenhil