Iles Flottant

6 a 7 dl melk
Vanillestokje
4 eierdooiers
125 g suiker
2 eetlepels water
4 eiwitten

Breng de helft van de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat gedurende 10 minuten trekken. Splits de eieren en sla de gelen met 75 g suiker tot ze beginnen te ‘ witten’. Haal de vanille uit de melk en giet voorzichtig al kloppend de melk bij het eigeel. Verwarm voorzichtig en blijf roeren tot de saus enigszins aan de lepel blijft hangen. Af laten koelen.
Sla met een snufje suiker de eiwitten stijf en voeg daar flink kloppend 50 g suiker aan toe. Verwarm de resterende melk tot vlakbij het kookpunt en schep met een grote lepel ‘ wolkjes eiwit’ die in 30 seconden (en niet langer) in de melk worden gepocheerd. 15 seconden kantelen, 15 seconden en eruit. Maak van de rest van de suiker en twee eetlepels water een blonde karamel die na 5 minuten rusten in draden over de eilandjes wordt verdeeld met een vork, waarna ze drijvend in de saus kunnen worden opgediend.

Kookschrift van een kookgek, groen