Gamba's piri piri met couscous salade

ingredienten

2000 gram gamba's
8 teentje(s) knoflook
1 stuk(s) bouillonblok
1 stuk(s) citroen
1 eetlepel(s) zeezout
300 milliliter olijfolie
4 stuk(s) pepers, rood
0,5 bosje(s) bladpeterselie
1 bosje(s) munt
1 stuk(s) komkommer
300 gram couscous
1 stuk(s) citroen
1 stuk(s) ui, rood
2 theelepel(s) harissa
1 theelepel(s) komijn, gemalen
1 scheutje(s) olijfolie

bereiden
extra nodig: houten sateprikkers ovenschaal

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de prikkers in koud water. Pel de gamba’s, verwijder het darmkanaal en laat het staartje eraan. Rijg ze aan sateprikkers. Pel de knoflook en haal het steeltje van de pepers. Doe de knoflook en de pepers met de olie in de keukenmachine. Maal tot een gladde massa. Doe de gamba’s in een ovenschaal en giet er de peper-olie over. Bestrooi met het zeezout. Laat in ca 20 minuten gaar worden in de oven. Snijd de citroen in parten. Breng voor de couscoussalade een halve liter water aan de kook en meng het met het bouillonblokje. Doe de couscous in een pan of kom en giet er de bouillon over. Roer met een vork. Laat afkoelen tot lauwwarm en roer regelmatig met een vork. Snij de komkommer in kleine blokjes en doe bij de couscous. Hak de munt en de bladpeterselie fijn en doe bij de couscous. Snipper de ui en doe bij de couscous. Snijd met een scherp mesje een dun stukje van de schil van de citroen en snijd dit zeer fijn. Maak een dressing van olijfolie, komijn, sap van de helft van de citroen, citroenschil en harissa en roer door de couscous. Serveer de gamba’s met partjes citroen en de lauwwarme couscous.

Dit is een recept van Lange Frans.

Boodschappen

Voor de gamba’s:
2 kg gamba’s
8 teentjes knoflook
4 rode pepers
300 ml olijfolie
1 el grof zeezout
1 citroen
extra nodig:houten sateprikkers
ovenschaal

Voor de couscous:
300 g couscous
1 komkommer
1 bosje munt
1/2 bosje bladpeterselie
1 rode ui
1 citroenscheutje
olijfolie
1 tl gemalen komijn
2 tl harissa

Recensent Jan van Lissum (GaultMillau): "Mooi verse gamba’s, goed bereid. Couscous koud, mag iets droger en warmer zijn. Duidelijk spicy toets van de piri piri. Smaakvol gerecht, smeuïg mondgevoel."