225 g witte basterdsuiker
250 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kaneel
100 g boter, op kamertemperatuur
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 bekertje creme fraiche, 125 ml
300 g bananen, gepeld en fijngeprakt
cakevorm 27 cm, ingevet
bakpapier, keukenmachine, sateprikker
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Zo kun je het brood later makkelijk uit de vorm halen. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers 1 vrucht uit. Houd het rasp apart. Doe het sap met 25 g basterdsuiker in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost. Dit duurt ca. 10 min.
- Zeef ondertussen in een grote kom de bloem met de bakpoeder, kaneel en een mespunt zout. Meng de boter, de rest van de basterdsuiker en vanillesuiker in de keukenmachine in 20 seconden. tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de creme fraiche toe. Schep door het bloemmengsel.
- Schep de banaan met het sinaasappelsap door het beslag. Verdeel over de cakevorm. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van 1 sinaasappel en snijd het vruchtevlees in dunne plakken. Verdeel dakpansgewijs over het beslag. Schenk de suikerstroop erover. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 minuten op gaarheid met de sateprikker.
- Laat 30 minuten afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Lekker met boter.