Ca. 4 maanden
Gepureerde gestoomde groenten en vers fruit, zoals aardappels, wortelen, bloemkool, banaan, rijpe peer. Een portie per dag.
Ca. 5 maanden
Gepureerde gestoomde groenten en vers fruit, zoals broccoli, bleekselderij, verse doperwten, abrikozen, appel. Drie porties per dag.
6 tot 8 maanden
U kunt verschillende gepureerde groenten mengen en er rijst, granen, gezeefde tomaat, komkommer, prei, meloen en pruimen aan toevoegen. Zodra de baby granen en rijst wil eten, kunt u proberen een eidooier te geven (geen eiwit gebruiken, aangezien dit allergische reacties kan veroorzaken). Ook gegrilde champignons en volkorenbrood, verse kaas en kwark, gepocheerde witte vis en yoghurt kunnen toegevoegd worden.
8 tot 18 maanden
Op deze leeftijd kunnen de meeste baby's een normale gemengde voeding eten en hoeft hun voedsel alleen een beetje fijngehakt worden. U kunt de mixer gebruiken om drankjes, soep en toetjes te maken.
Wat u de baby beter niet kunt geven
- sterk gekruid of gezouten voedsel
- zoete gerechten of zoete drankjes
- gerookte of ingemaakte vis, vis in olie
- schaal- en schelpdieren
- gerookt vlees, bacon, salami, worstsoorten
- onrijp fruit
- noten, ze kunnen er makkelijk in stikken
- koffie, thee of chocolademelk
- vermijd voedsel met chemische additieven, zoals kleur- en smaakstoffen
Vishapje
25 g gekookte witte visfilet
1 eetl gekookte worteltjes
1 eetl gekookte aardappel
1 eetl melk
1 theel boter of margarine
Doe alle ingredienten in een kom en pureer tot een gladde massa.
Kiphapje
100 g klein gesneden kipfilet
1 kleine gekookte aardappel, geschild en in stukjes gesneden
300 ml kippenbouillon
Doe alle ingredienten in een kleine steelpan. Breng het mengsel aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes doorkoken. Laat de deksel van de pan. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg eventueel extra vocht toe.
Wortel en bloempuree
1 wortel
2 flink bloemkoolroosje
Schrap, was en snijd de wortel in stukken. Was en snijd het bloemkoolroosje in stukken. Kook de groente ongeveer 10 minuten op een laag vuur tot het gaar is. Giet de groente af, en plaats deze in de hakmolen. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa.
Leverhapje
25 g gekookte lever
1 eetl. gekookte spinazie of kool
1 eetl. gekookte aardappel
3 eetl. jus of bouillon
Doe alle ingredienten in een kom en pureer ze tot een gladde massa.
(Warm gekookte spinazie nooit voor een tweede keer op, er wordt dan een stof gevormd die schadelijk is voor de baby).
Appeltoetje
4 eetl. appelmoes
2 eetl. custard
suiker naar smaak
Doe alle ingredienten in een kom en pureer tot een gladde massa.
Vleeshapje
50 gr fijngesneden kipfilet, rund- of lamsvlees
50 gr fijngeneden gemengde groenten (aardappel, wortel, etc)
125 ml bouillon of melk
Doe alles bij elkaar in een pan en laat 20 tot 25 minuten zacht koken, onder voortdurend roeren. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa.
Banaan-honing dessert
1/2 banaan
2 eetl. melk
1 eetl. honing
Snijd de banaan in stukjes. Pureer alles in de mengbeker tot de gewenste dikte.
Vruchtenpuree
100 g vers fruit
2 biscuits
suiker naar smaak
sinaasappel- of citroensap
Verkruimel de biscuits. Pureer alles in de mengbeker tot de gewenste dikte.
Peer-appel puree
2 peren
1 moes- of handappel
250 ml water
Was, schil, verwijder de klokhuisdelen en snijd de appel en peren in stukjes. Doe de stukjes samen met het water in een steelpan zonder deksel en kook het geheel ongeveer 15 minuten tot het fruit gaar is. Laat het geheel afkoelen en pureer tot een gladde massa.
Rijst met vruchten
4 eetl. rijstpudding of gekookte paprijst
2 eetl gekookte vruchten of vruchten uit blik.
Doe alle ingredienten in een kom en pureer tot een gladde massa.
Kiphapje
100 g klein gesneden kipfilet
1 kleine gekookte aardappel, geschild en in stukjes gesneden
300 ml kippenbouillon
Doe alle ingredienten in een kleine steelpan. Breng het mengsel aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes doorkoken. Laat de deksel van de pan. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg eventueel extra vocht toe.
Wortel en bloempuree
1 wortel
2 flink bloemkoolroosje
Schrap, was en snijd de wortel in stukken. Was en snijd het bloemkoolroosje in stukken. Kook de groente ongeveer 10 minuten op een laag vuur tot het gaar is. Giet de groente af, en plaats deze in de hakmolen. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa.
Leverhapje
25 g gekookte lever
1 eetl. gekookte spinazie of kool
1 eetl. gekookte aardappel
3 eetl. jus of bouillon
Doe alle ingredienten in een kom en pureer ze tot een gladde massa.
(Warm gekookte spinazie nooit voor een tweede keer op, er wordt dan een stof gevormd die schadelijk is voor de baby).
Appeltoetje
4 eetl. appelmoes
2 eetl. custard
suiker naar smaak
Doe alle ingredienten in een kom en pureer tot een gladde massa.
Vleeshapje
50 gr fijngesneden kipfilet, rund- of lamsvlees
50 gr fijngeneden gemengde groenten (aardappel, wortel, etc)
125 ml bouillon of melk
Doe alles bij elkaar in een pan en laat 20 tot 25 minuten zacht koken, onder voortdurend roeren. Pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa.
1/2 banaan
2 eetl. melk
1 eetl. honing
Snijd de banaan in stukjes. Pureer alles in de mengbeker tot de gewenste dikte.
Vruchtenpuree
100 g vers fruit
2 biscuits
suiker naar smaak
sinaasappel- of citroensap
Verkruimel de biscuits. Pureer alles in de mengbeker tot de gewenste dikte.
Peer-appel puree
2 peren
1 moes- of handappel
250 ml water
Was, schil, verwijder de klokhuisdelen en snijd de appel en peren in stukjes. Doe de stukjes samen met het water in een steelpan zonder deksel en kook het geheel ongeveer 15 minuten tot het fruit gaar is. Laat het geheel afkoelen en pureer tot een gladde massa.
Rijst met vruchten
4 eetl. rijstpudding of gekookte paprijst
2 eetl gekookte vruchten of vruchten uit blik.
Doe alle ingredienten in een kom en pureer tot een gladde massa.
Hier nog een link van Simple Baby Food Channel