1 kg runderlappen
2 dl witte wijnazijn
1 1/2 tl zout
1/2 tl versgemalen peper
3 verse laurierblaadjes
4 jeneverbessen
3 el tijm, fijngesneden
4 uien in halve ringen gesneden
100 g boter
2 el olijfolie
1 el appelstroop
1el stroop
6 plakjes peperkoek, in blokjes
1 el zwartebessenjam
- wrijf het vlees goed in met peper en zout en snij het in stukjes.
- doe in een kom en voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes en tijm toe. roer goed om.
- dek af en zet de kom minimaal 8 uur in de koelkast om te marineren. haal het vlees dan uit de marinade en dep het droog. bewaar de marinade in een aparte kom.
- bak het vlees in een grote pan met dikke bodem rondom bruin in 60 g boter en olijfolie.
- bak de uien glazig op laag vuur in 40 g boter en voeg ze bij het vlees.
- roer goed om en doe dan de appelstroop, stroop, peperkoek en marinade erbij.
- laat alles op laag vuur minimaal 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
- roer de bessenjam erdoorheen en serveer met gekookte aardappels en zuurkool.