voor 6-8 personen
1 uur en 20 minuten plus tijd om te marineren
afgestreken tl gemalen kruidnagel
1 afgestreken tl gemalen komijn
volle tl van elk, zoet gerookt paprikapoeder en garam masala
citroenen
6 tenen knoflook
1 stuk gemberwortel ter grootte van een duim
6 volle el yoghurt
800 g kipfilets
3 verse groene of gele spaanse pepers
saus
2 uien
4 tenen knoflook
1-2 verse rode spaanse pepers
1 bosje verse koriander
30 g olijfolie
1 afgestreken el gemalen koriander
2 afgestreken tl kurkuma
6 el gemalen amandelen
2 blikken van 400 g gepelde tomaten
blokje kippenbouillon
blikken van 400 g kokosmelk light
Pel de uien en knoflook voor de saus en snijd ze samen met de rode pepers en de steeltjes van de koriander (bewaar de blaadjes voor later) fijn. Zet ze met een scheutje olie in een grote braadpan op matig hoog vuur en blijf 20 minuten regelmatig roeren tot ze goudbruin zijn. Voeg de gemalen koriander, kurkuma en de resterende theelepel paprikapoeder en theelepel garam masala toe, 2 minuten later gevolgd door de gemalen amandelen, en rooster die. Doe er de tomaten bij, verkruimel er het bouillonblokje over en giet 300 ml kokend water in de pan. Laat 5 minuten pruttelen en roer er dan de kokosmelk door. Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen en breng hem perfect op smaak.
Besprenkel de kipspiesjes wanneer je zover bent met een beetje olie en rooster ze op een hete barbeque, in een gloeiend hete grillpan of onder een hete grill, keer ze om tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Snijd de stukjes kip van de spiesjes in de saus en houd de stukjes citroen apart. Laat de tikka 2 minuten pruttelen terwijl je er met een keukentang naar smaak stukjes citroen boven uitknijpt. Roer er nog een extra scheutje yoghurt door, strooi er de koriander blaadjes over en serveer met paratha's of geurige basmatirijst.
Bron Metro Jamie's Comfort Food