Romige kaassoep met garnalen (voor 4 personen)
Kaassoep is een echt oud-Hollands gerecht, dat vooral rond Gouda en Alkmaar, waar veel kaas gemaakt en verhandeld werd (wordt), vaak op het menu stond. De Hollandse garnalen zorgen voor een modern accent. Ingrediënten: 1 tomaat, ½ zakje verse sla kruidenmix, 100 gram Hollandse garnalen, peper, 2 kruidenbouillontabletten, 30 gram boter, 30 gram bloem, 2½ deciliter melk, 150 gram Goudse belegen kaas, nootmuskaat.
Bereidingswijze:
In steelpan water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, pitjes verwijderen en vruchtvlees in mooie stukjes snijden. Slakruiden niet te fijn snijden. In zeef garnalen onder stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. In een kom garnalen, tomaat en kruiden door elkaar scheppen. Peper naar smaak toevoegen. In een pan ¾ liter water aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen en al roerend oplossen.
In andere pan boter smelten. Bloem er door roeren. Al roerend scheutje voor scheutje bouillon en melk toevoegen. Blijven roeren tot er een mooie gladde soep ontstaat. Kaas toevoegen en al roerend laten smelten. Soep nog circa 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Op smaken brengen met peper en nootmuskaat. Soep in vier diepe borden scheppen. In het midden bergje garnalen scheppen en direct serveren..