1 op crostini
Beleg dun gesneden plakjes ciabatta met een plakje Roquefort en een schijfje rijpe peer
2 met venkel
Voor 4 personen: meng in een ovenschaal 4-6 venkelknollen, in stukken gesneden, met zout en peper, 2-3 el olijfolie en 1 takje rozemarijn. Rooster de venkel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ̊C. schep halverwege een keer om. Bestrooi voor het serveren met 200 gr grof verkruimelde roquefort.
3 in een saus
Prak 150 gr roquefort fijn en meng deze met 4 el mayonaise, 1-2 tl citroensap, 3-4 el crème fraiche, 2 fijngesneden sjalotjes en 2 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker bij hamburgers of bij gebakken varkensvlees.
4 met mosselen
Voor 4 personen: verwarm 1 dl crème fraiche met 100 g verkruimelde roquefort tot de kaas is gesmolten. Voeg 1-2 el pastis toe en peper naar smaak. Verwarm 300 g gekookte mosselen 1 min in de saus. Serveer ze aan houten prikkertjes.
5 in een salade
Voor 4 personen: roer een dressing van 1 el ciderazijn, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, zout en peper naar smaak. Meng 150 g gehalveerde witte druiven met 100 g slablaadjes, 50 g gehalveerde hazelnoten en 100 verkruimelde roquefort. Druppel de dressing erover.
6 bij asperges
Voor 4 personen: kook 800 g geschilde groene asperges in 6-10 minuten beetgaar. Maak een dressing van 2 el olijfolie, 1 el walnotenolie, 1 el citroensap, zout en peper en schenk deze over de asperges. Verkruimel er 125 g roquefort over en serveer met een plak rauwe ham.
7 in de soep
Voor 4 personen: bak 2 fijngesneden preien 5 minuten in 1 el olijfolie. Voeg 8 dl groentebouillon toe en 400 g blokjes aardappel en kook de soep circa 15 minuten. Roer er 1 bosje waterkers door en kook nog 5 minuten. Pureer de soep en laat 150 g verkruimelde roquefort onder zacht verwarmen smelten in de soep (laat niet meer koken). Garneer met blaadjes waterkers.
8 op een broodje
Bestrijk een doorgesneden pistoletje heel dun met (lavendel)honing en beleg de onderkant met een flinke toef rucola. Leg daarop een plak roquefort en dek af met de bovenkant van het broodje/e.
9 in de boter
Meng 150 g roquefort zonder korst met 150 g zachte ongezouten boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij gebakken vis of bij lamskarbonaadjes.
10 in hartige taartjes
Bekleed 6 ingevette taartvormpjes van 8-10 cm doorsnede elk met 2 laagjes filodeeg. Snijd 2-3 appels in stukjes en verdeel met 200 g verkruimelde roquefort over de deegbodems. Klop 2 grote eieren los met 2 dl slagroom, zout, peper en een beetje tijm en schenk dit mengsel in de vormpjes. Bak de taartjes circa 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ̊C.
Beleg dun gesneden plakjes ciabatta met een plakje Roquefort en een schijfje rijpe peer
2 met venkel
Voor 4 personen: meng in een ovenschaal 4-6 venkelknollen, in stukken gesneden, met zout en peper, 2-3 el olijfolie en 1 takje rozemarijn. Rooster de venkel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ̊C. schep halverwege een keer om. Bestrooi voor het serveren met 200 gr grof verkruimelde roquefort.
3 in een saus
Prak 150 gr roquefort fijn en meng deze met 4 el mayonaise, 1-2 tl citroensap, 3-4 el crème fraiche, 2 fijngesneden sjalotjes en 2 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker bij hamburgers of bij gebakken varkensvlees.
4 met mosselen
Voor 4 personen: verwarm 1 dl crème fraiche met 100 g verkruimelde roquefort tot de kaas is gesmolten. Voeg 1-2 el pastis toe en peper naar smaak. Verwarm 300 g gekookte mosselen 1 min in de saus. Serveer ze aan houten prikkertjes.
5 in een salade
Voor 4 personen: roer een dressing van 1 el ciderazijn, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, zout en peper naar smaak. Meng 150 g gehalveerde witte druiven met 100 g slablaadjes, 50 g gehalveerde hazelnoten en 100 verkruimelde roquefort. Druppel de dressing erover.
6 bij asperges
Voor 4 personen: kook 800 g geschilde groene asperges in 6-10 minuten beetgaar. Maak een dressing van 2 el olijfolie, 1 el walnotenolie, 1 el citroensap, zout en peper en schenk deze over de asperges. Verkruimel er 125 g roquefort over en serveer met een plak rauwe ham.
7 in de soep
Voor 4 personen: bak 2 fijngesneden preien 5 minuten in 1 el olijfolie. Voeg 8 dl groentebouillon toe en 400 g blokjes aardappel en kook de soep circa 15 minuten. Roer er 1 bosje waterkers door en kook nog 5 minuten. Pureer de soep en laat 150 g verkruimelde roquefort onder zacht verwarmen smelten in de soep (laat niet meer koken). Garneer met blaadjes waterkers.
8 op een broodje
Bestrijk een doorgesneden pistoletje heel dun met (lavendel)honing en beleg de onderkant met een flinke toef rucola. Leg daarop een plak roquefort en dek af met de bovenkant van het broodje/e.
9 in de boter
Meng 150 g roquefort zonder korst met 150 g zachte ongezouten boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij gebakken vis of bij lamskarbonaadjes.
10 in hartige taartjes
Bekleed 6 ingevette taartvormpjes van 8-10 cm doorsnede elk met 2 laagjes filodeeg. Snijd 2-3 appels in stukjes en verdeel met 200 g verkruimelde roquefort over de deegbodems. Klop 2 grote eieren los met 2 dl slagroom, zout, peper en een beetje tijm en schenk dit mengsel in de vormpjes. Bak de taartjes circa 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ̊C.