500gr sukadelappen• 150 gr zout vlees• 1 ui• 2 tomaten• eetlepel suiker• 1 groene peper• 2 maggiblokjes• zwarte peper, zout, nootmuskaat• 2 takjes selderij• margarine
Snij het vlees in stukken, bestrooi het vervolgens met zout, peper en nootmuskaat. Braad het vlees bruin in hete margarine. Kook het zoutvlees een kwartiertje, afspoelen met koud water. Voeg het zoutvlees toe en bak het een halve minuut mee. Voeg de fijngesneden ui en tomaat bij het vlees. Doe er dan wat water bij. Voeg groene peper, suiker en maggiblokjes toe. Laat het vlees op zacht vuur in ongeveer een uur gaar stoven. Vijf minuten voordat je het van het vuur haalt de fijngesneden selderij toevoegen. Geef er moes van aubergines met dal bij, een soort Surinaamse variant van patat met appelmoes, is Hindoestaans. Rooster vier kleine aubergines in de oven onder de gril, prik eerst gaatjes in de schil. Af en toe even omdraaien. Ze moet echt gaar zijn van binnen, even laten afkoelen, uiteinden eraf snijden en de verbrande schil eraf halen. Prak de geroosterde boulansjes fijn. Wrijf twee rode pepers, een teentje knoflook en een half uitje heel fijn. Meng alles en maak het af op smaak met zout. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een pannetje en giet dit over de moes. Voor de dal zijn 250 gele spliterwten nodig. Zet de erwten in een grote pan met een liter water op en breng het aan de kook. Vrijkomend schuim eraf scheppen met schuimspaan. Halve gesnipperde ui erbij en kook zolang tot de erwten uit elkaar vallen, zout naar smaak erbij en op laag vuur zetten. Doe in een klein pannetje zes eetlepels olie, snij de rest van de ui en drie teentjes knoflook fijn, fruit het met een Spaans pepertje. Doe er vervolgens een theelepel komijnzaad in en giet de inhoud in de grote pan. Deksel op de pan en vuur uitdraaien.