Dit klassieke nonya-gerecht, mee siam, is beinvloed door de smaken van naburig Thailand, met zijn zure tamarinde en gezouten sojabonen.
Plantaardige olie, voor het frituren
- 225 g tofu, afgespoeld, uitgelekt, in blokjes
- 4 el gedroogde garnalen, geweekt
- 1 tl garnalenpasta
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 4-5 gedroogde rode chilipepers, geweekt tot ze zacht zijn, uitgelekt, zonder zaad, pulp eruit geschraapt
- 90 g geroosterde pinda’s, gemalen
- 50 g gezouten sojabonen
- 2 stengels citroengras, gehalveerd en gekneusd
- 2 el suiker
- 1-2 el tamarindepasta
- 150 g gedroogde mihoen, in heet water geweekt tot hij zacht is
- Handvol taugeh, gewassen en uitgelekt
- 4 kwarteleitjes, hardgekookt, gepeld, gehalveerd
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- Peper en zout
- Vers gehakte koriander, als garnering
- Verhit in een wok genoeg plantaardige olie om in te frituren. Frituur de tofu tot die goudbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier en zet weg.
- Maal in een vijzel of keukenmachine de geweekte gedroogde garnalen en de garnalenpasta, knoflook en chilipeperpulp tot een pasta.
- Verhit 2 el plantaardige olie in een wok en roer de pasta erdoor. Bak 1 minuut tot hij begint te geuren en voeg de pinda’s, gezouten sojabonen en het citroengras toe. Bak nog 1 minuut en roer de suiker en tamarindepasta erdoor. Schenk er 9 dl water bij. Meng goed en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de mihoen af en verhit hem op een schuimspaan of in een zeef in de bouillon. Verdeel de mihoen over kommen, bestrooi met taugeh en doe de gefrituurde tofu, halve kwarteleitjes en lente-uitjes erbij. Schenk de bouillon erover, garneer met koriander en serveer meteen.
Tip: deze soep is zo pittig dat u hem het beste als lichte maaltijd of voedzaam tussendoortje kunt serveren, zodat de smaken volledig tot hun recht komen.