6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
boter om in te vetten
bloem
ca 400 g rabarber
75 g suiker
1/2 vanillestokje
1/2 perssinaasappel
175 ml slagroom
1 el suiker
125 g advocaat
2 el gepelde ongezouten pistachenoten
6 lage bakvormpjes, 8-9 cm doorsnede
rauwe erwten of rijst om blind te bakken
aluminiumfolie
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de vormpjes licht in met boter en bestuif ze met bloem. Druk in elk vormpje een plakje bladerdeeg, snij overtollig deeg weg van de rand en prik met een vork veel gaatjes in het deeg. Leg ik elk vormpje een stuk aluminiumfolie en vul ze half met rauwe erwten of rijst. Zet de vormpjes 10 min in de vriezer. Snij de rabarber in ca 4 cm stukken, doe ze in een ruime pan, bestrooi met de suiker, voeg gespleten vanillestokje toe en pers de sinaasappel erboven uit. Breng tegen de kook aan, roer regelmatig tot de rabarber zacht is, maar niet tot moes gekookt. Neem het vanillestokje eruit (schraap de zaadjes eruit en voeg toe). Laat de compote afkoelen. Bak de vormpjes 15 mi, laat iets afkoelen en verwijder voorzichtig het folie met de erwten. Druk gesouffleerd deeg plat met een prop keukenpapier. Bak ze nog ca 15 min tot ze goudbruin en gaar zijn. Check regelmatig en druk als het nodig is het deeg weer plat. Klop de slagroom goed stijf met suiker en roer de advocaat erdoor. Schep de advocaatroom in de deegbakjes, verdeel er rabarber op en bestrooi met gehakte pistache.
Recept van een freecard uit de winkel van WAAR en van ZTRDG.nl