225 g witte basterdsuiker
3 eieren
2 citroenen, schoongeboend
1 beker creme fraiche, 200 ml
1 tl bakpoeder
170 g griesmeel, pak 500 g
130 g bloem
1/2 pot bosbessenjam, a 450 g
ovenschaal 34x23 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
sateprikker
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een mixer 3 minuten. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Roer het rasp en sap, de creme fraiche en bakpoeder door het beslag. Zeef het griesmeel en de bloem erboven en spatel er luchtig door.
- Verdeel het beslag over de ovenschaal. Roer de jam in een kommetje los met 1 el heet water en verdeel dit over het beslag. Maak een marmerpatroon door de achterkant van een theelepel door de jam het beslag te halen. Bak de cake in ca 40 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer na 35 minuten op gaarheid door er een sateprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat in 2 uur helemaal afkoelen. Snijd in stukken en serveer.