Roergebakken varkenshaas met shiitakes en broccoli

stukje gemberwortel van ca. 2 cm, geschild en geraspt
1 rode chilipeper, zaadlijst verwijderd, in dunne ringetjes
1 teentje knoflook, uit de pers
2 eetlepels sherry
sap van 1/2 limoen
1 theelepel rietsuiker
100 ml sojasaus
ca 450 g varkenshaas (Hollands Bio), in dunne reepjes
2 eetlepels kokosolie
1 theelepel sambal
300 g shiitakes, in repen
250 g broccoli, in roosjes
25 g (2-3 eetl) sesamzaad, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan
2 lenteuitjes, in ringetjes


  1. maak een marinade van gember, chilipeper, knoflook, sherry, limoensap, rietsuiker en sojasaus en schep het vlees erdoor. Laat minimaal 15 minuten marineren.
  2. dep het vlees droog maar bewaar de marinade. Verhit de kokosolie in de wok of grote bakpan en roerbak het vlees ca. 4 minuten. Voeg de marinade en sambal toe en roerbak mee. Roer de shiitakes erdoor en warm alles nog enkele minuten goed door. Stoom of kook ondertussen de broccoli beetgaar.
  3. bestrooi de varkenshaas met sesamzaad en lenteui en verdeel het vlees en broccoli over 4 borden. Serveer met noedels.

bron ekoplaza