Coq au riesling

Begin een dag van tevoren. We kennen allemaal de Bourgondische coq au vin, maar elke Franse regio heeft zijn eigen traditie om gevogelte in lokale wijn klaar te maken. Vaak wordt witte wijn gebruikt, van de coq au jaune in de Jura tot de coq au champagne in het noordoosten en deze heerlijke versie uit de Elzas.
1 ½ kip, in 8 stukken
750 ml riesling
1 bouquet garni
Olijfolie
125 g spek, bacon of pancetta, in blokjes
250 g kleine champignons
12 kleine zilveruien, gepeld
1 el bloem

Fijngehakte peterselie en pasta of gekookte aardappels voor erbij

Marineer de kip een nacht in de wijn met de bouquet garni. Neem de kip uit de marinade (bewaar de wijn en het bouquet garni) en bestrooi met zout en peper. Verhit de olie in een grote koekenpan en braad de kipstukken in delen romdom bruin. Neem uit de pan en zet apart. Voeg een scheut olie toe aan de pan en bak het spek zachtjes 5 min. Voeg de champignons en uien toe en bak nog 5 min. Voeg de champignons en uien toe en bak nog 5 min of tot ze zacht zijn. Verwarm de oven voor op 190c. Schep het spek-champignonmengsel in een grote gietijzeren braadpan met deksel. Voeg de kip toe en zet op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer een paar min met een houten lepel. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper, voeg het bouquet garni toe en roer goed. Dek de pan af en laat 45 stoven in de oven of tot de kip gaar is en de saus ingedikt. Je kunt de kip ook 45 min op laag vuur laten stoven. Neem, als de kip zacht is maar de saus nog niet dik genoeg, de kip uit de saus en kook de saus even in. Bestrooit met peterselie en serveer met pasta of aardappels.

Bosje kuiden: selderij, laurierblad, takje peterselie, takje tijm. Samengebonden met keukentouw.

Bron Delicious