Ingrediënten:
Voor 6 personen:
1 tl komijnzaad
1-2 tl korianderzaad
1 tl gemalen kurkuma
2 el olijfolie
1 ui, gehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
120 g gerookte hamschijf
1,2 l groentebouillon
275 g rode linzen
400 g stukjes tomaat uit blik
1 el plantaardige olie
3 sjalotjes, in dunne ringen
Voor peterselieroom:
3 el gehakte verse peterselie
1,5 dl Griekse yoghurt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Rooster komijn- en korianderzaad even in hete koekenpan tot het aroma vrijkomt. Schud pan voortdurend. Maal zaad fijn in een vijzel. Meng kurkuma erdoor. Zet apart. Verhit olie in grote pan. Bak ui en knoflook 4-5 minuten, tot ze zacht zijn.
Voeg het specerijenmengsel toe en roerbak geheel 2 minuten. Voeg vlees en bouillon toe. Breng aan de kook en laat afgedekt 30 minuten sudderen. Voeg rode linzen toe en kook de soep 20 minuten, of tot linzen en vlees zacht zijn. Roer tomaten erdoor en kook soep nog 5 minuten. Neem vlees uit pan en laat afkoelen.
Laat soep iets afkoelen en pureer in keukenmachine of blender bijna glad. Schenk soep weer in de pan. Snij vlees van het bot en gooi vet weg. Roer vlees door de soep en verwarm. Verhit olie in koekenpan. Bak sjalotjes goudbruin en krokant. Lat ze uitlekken op keukenpapier. Roer peterselie en flink wat peper en zout door de yoghurt. Schep soep in kommen. Schep er flinke lepel room op, garneer met sjalotjes en serveer.
BEREIDING 90 minuten