10 g boter, op kamertemperatuur
3 eieren
150 g fijne kristalsuiker
200 ml zonnebloemolie
200 ml schenksiroop (fles 500 g Van Gilse)
3 cm verse gember, geraspt
275 g bloem
1 el bakpoeder
3 tl kardemompoeder (potje 30 g AH)
2 tl koek- en speculaaskruiden
1 mespunt nootmuskaat
Cakevorm, lengte 30 cm
Bakpapier
Satestokje
1 Verwarm de oven voor op 150° C. Vet de cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier. Klop in een grote kom de eieren met de suiker wit en luchtig met een mixer. Voeg al roerend de olie, de stroop en de gember toe.
2 Breng 150 ml water aan de kook. Voeg al roerend beetje bij beetje het kokende water toe aan het eimengsel. Zeef de bloem, het bakpoeder en de specerijen boven de kom en spatel alles voorzichtig door elkaar tot een luchtig beslag.
3 Schenk het beslag in de cakevorm en plaats deze in het midden van de oven. Bak de kruidkoek in 1 uur goudbruin en gaar. Steek het satestokje in als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
4 Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen. Leg een groot bord op de cakevorm, draai de koek om en haal het bakpapier eraf. Laat verder afkoelen en snijd de cake in plakken. De cake is na het bakken nog 3 dagen houdbaar.
Allerhande nr 11 2009