Voor 4 personen
2 el plantaardige olie
1 ½ tl tamarindepasta
8 dikke visfilets van 90 g, zoals baars, red snapper, forel of makreel
8 dl kokosmelk
Zout
Verse koriander, grof gehakt, als garnering
Rijst of knapperig brood, voor erbij
Voor de currypasta
4 sjalotjes, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
50 g verse gemberwortel, geschild, gehakt
25 g verse kurkuma, gehakt
4-6 gedroogde chilipepers, in warm water geweekt tot ze zacht zijn, uitgelekt, zonder zaad, gehakt
1 el korianderzaad, geroosterd
1 el komijnzaad, geroosterd
2 tl (vis)kerriepoeder (toko)
1 tl venkelzaad
½ tl zwarte peperkorrels
Tip: rooster de specerijen in een droge pan met dikke bodem tot ze verkleuren en nootachtig beginnen te ruiken. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden.
1. Maal voor de currypasta de sjalotjes, knoflook, gember, kurkuma en chilipepers in een vijzel of keukenmachine tot een pasta en doe in een kom. Maal in de vijzel of keukenmachine het geroosterd koriander- en komijnzaad, viskerriepoeder, venkelzaad en de peperkorrels tot poeder en voeg toe aan de pasta. Leng aan met 1 el water en meng goed.
2. Verhit de olie in een wok met dikke bodem. Roer de currypasta erdoor en bak tot hij geurt. Voeg de tamarindepasta toe en meng goed. Voeg de vis toe en bak 1 minuut per kant. Schenk de kokosmelk erbij, meng goed en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10-15 minuten sudderen, tot de vis gaar is. Breng op smaak met zout. Strooi de koriander erover en geef er witte of gele rijst bij, of stukken knapperig brood om de saus mee op te deppen.