1 blik witte bonen, ca 400 g, uitgelekt en afgespoeld
150 g Griekse yoghurt
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 el tomatenpuree
enkele druppels tabasco
1 tl citroensap
10 g verse basilicumblaadjes
peper en zout
Om te serveren:
225 g jonge wortels
250 g jonge maiskolven, gedurende 1 minuut geblancheerd, dan uitgelekt en desgewenst overlangs doormidden gesneden
1 kleine, rode paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden
1 kleine gele paprika, zonder de zaken en in reepjes gesneden
4 stengels bleekselderij, in stukken van 7,5 cm
4 pitabroodjes
125 sesamsoepstengels
- Doe de witte bonen, de yoghurt, de knoflook, de tomatenpuree, de tabasco en het citroensap in een keukenmachine of mixer. Houd 1 blaadje basilicum apart om te garneren, en voeg de rest bij het mengsel in de keukenmachine of de mixer. Mix tot u een smeuige puree hebt. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kom en garneer met het blaadje basilicum. Dek de saus af en laat hem afkoelen terwijl u de rauwkost bereidt.
- Verwarm de grill voor. Maak ondertussen alle groente schoon en leg ze op een groot, schoon dienblad. Warm de pitabroodjes gedurende 1-2 minuten op onder de grill en snijd ze in driekhoekjes. Leg ze op het dienblad met de groenten, samen met de sesamsoepstengels. Serveer de rauwkost, broodjes en soepstengels met de dipsaus.
Variaties en tips.
- Voor een slankere variant neemt u magere biogarde ipv Griekse yoghurt.
- Voor een saffraan-limoendip giet u 1 tl kokend water over een klein snufje saffraandraden en laat u ze 5 minuten weken. Roer de weekvloeistof dan door 200 g kwark en voeg 3 el mayonaise, 1 tl vers limoensap, 1/2 teentje knoflook en 1/2 tl grofgemalen rode en zwarte peper toe. Serveer met de rauwkost en het brood.