Aardappelkoekjes met savooiekool
Ingrediënten voor 4 personen
750 g kruimige aardappels
1 kg savooiekool
2 el + 1 tl olie
Zout en peper
50 g + 1 el bloem
100 ml magere melk
1 ui
100 g gekookte ham in dobbelsteentjes
2 eieren
50 g magere kwark
Nootmuskaat
½ bosje peterselie
1 schil de aardappels en kook ze in ca 20 minuten gaar. Snijd de savooiekool in vieren en verwijder de stronk. Maak de kool schoon en snijd hem in reepjes.
2 smoor de savooiekool kort in 1 tl olie. Breng op smaak met zout en peper. Strooi er 1 el bloem over en fruit hem kort mee. Roer er 125 ml water en de melk doorheen. Breng aan de kook en laat ca 15 minuten zachtjes smoren.
3 pel en snipper de ui. Giet de aardappels af en druk ze door een aardappelpers of stamp ze fijn. Kneed met de ui, de eieren, de ham, 50 g bloem en de kwark tot een geheel. Breng krachtig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vorm hiervan 8-20 koekjes.
4 verhit 2 el olie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de koekjes hierin ca 3-4 minuten per kant. Breng de savooiekool nogmaals op smaak. Was en hak de peterselie en strooi hem erover. Garneer met de aardappelkoekjes.
Bereidingstijd ca 1 uur
Per portie ca 380 kcal
Vegetarisch is natuurlijk ook mogelijk. Ham is m.i. niet echt per se nodig.