Sushi, Tempura, Yakitori and more

Eten met stokjes
Als de eetstokjes aan de bovenkant nog aan elkaar vastzitten haal ze dan eerst voorzichtig los.

1. Leg 1 eetstokje in de holte tussen duim en wijsvinger en laat het steunen op de ringvinger
2. Houdt het andere stokje vast met de top van uw duim en wijsvinger. Wrijf de punt van het bovenste stokje tegen de punt van de onderste aan, die niet mag bewegen!
3. Pak met de eetstokjes een sushi beet, dip hem voorzichtig in de sojasaus en breng hem naar uw mond. Beginners leunen meestal een beetje over de serveertafel, totdat ze het eten met stokjes beter beheersen. Gaat alles mis en valt de sushi uit elkaar of in de sojasaus, troost u dat met de gedachte dat met vingers eten ook geaccepteerd is in Japan.

Starterspakket

Hiermee heeft u alle benodigdheden om zelf u eigen sushi te maken.
  • Zeewier
  • Japanse rijst
  • Wasabi
  • Kikoman sojasaus
  • Rolmatje
  • Rijstazijn
  • Zwarte en witte sesamzaadjes
  • Japanse mayonaise
Recept voor Sushi gohan Sushi-rijst

Basis recept voor 4 personen
  • 500 gram Sushi rijst
  • 3 eetlepels su (rijstazijn)
  • 2 theelepels zout
  • 4 theelepels suiker
Bereidingstijd 30 minuten

Spoel de rijst drie tot vier maal in een kom met koud water tot het water helder blijft. Laat de korrels uitlekken en breng ze aan de kook met 1/2 liter water.Kook de rijst circa 20 minuten boven een laag vuur. Wikkel een theedoek om de deksel, zodat de damp niet terug valt. Verwarm de azijn met suiker en zout in een pannetje tot het kookpunt. Draai het vuur laag en roer tot alle suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen. Doe de warme rijst over in een kom vanongelakt hout of aardewerk. Schep het azijnmengsel met een houten spatel voorzichtig door de rijst, zonder de korrels te kneuzen. Laat de rijst snel afkoelen en verwerk hem vervolgens in een sushi gerecht.

Recept voor Japanse Omelet - Tamago Yaki (opgerolde zoete omelet)Ingrediënten voor 1 omelet (foto 1)
  • 1 tl. Dashi poeder
  • 3 el. Water
  • 3 el. Suiker
  • 1 el. Soyasaus
  • 2 el. Mirin
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Tefal koekepan of Japanse omeletpan
Doe het water met de dashi poeder in een pan, breng het mengsel aan de kook. Draai dan de warmtebron laag en voeg de rest van de ingrediënten toe. Blijf roeren tot het suiker is opgelost en laat het afkoelen. Klop de eieren in een kom en voeg het afgekoelde mengsel toe (foto 2). Verhit wat olie in de koekepan op een matig vuur. Giet 1/5 van het eiermengsel in de koekepan (foto 3). Wanneer het eiermengsel begint te stollen rol je de omelet met behulp van eetstokjes (of een vork) 2 tot 3 slagen om (foto 4). Vet de bodem van de pan in, voordat je weer 1/5 de deel van het eiermengsel in de pan doet. Herhaal de handelingen tot het eiermengsel op is en je een dikke omeletrol hebt (foto 5). Laat de omelet afkoelen voor u het gaat snijden. (foto 6) De Tamago kunt u nu verwerken in de maki sushi, futomaki of nigiri.

Snijden van een sushi rol

Snijdt de sushi rol in acht stukken. Dit brengt volgens de Japanners geluk.Bij het snijden van een sushi rol begin je altijd precies in het midden. De twee rollen worden ieder ook weer in het midden door gesneden. Herhaal dit bij de nu verkregen vier rollen. Zo onstaan er precies acht gelijke stukken.Snij altijd met een zagende beweging.

Tempura Garnalen

Ingrediënten:
200 gram grote garnalen

Tempuramix:
100 gr gezeefde bloem
1 pakje backin (oetker)
(=15 of 16 gram)
ijskoud water
1 eiwit

extra:
olie om te frituren

Bereiding:
De grote truc van tempura is het grote temperatuurverschil tussen de olie en de tempura. Zorg dus dat alle ingrediënten ijskoud zijn (eventueel even in de vriezer bewaren).
Verhit de olie. Vermeng de bloem en bakpoeder (ik heb altijd een pot staan met tempurameel). Voeg net voordat je gaat bakken het losgeklopte eiwit en zoveel ijskoud water toe totdat een yoghurtdik mengsel ontstaat (er mogen klontjes blijven zitten).
Haal de garnalen door het mengsel en frituur ze aan beide zijden goudgeel (door het temperatuurverschil zet het deeglaagje uit).Bewaar tussen de bakbuurten door het beslag in de koelkast.
Serveer warm met bijvoorbeeld bieslooksaus of pangsitsaus.

Bron: http://www.jannekes.nl/
http://www.jannekes.nl/orientaals/tempura%20garnalen.htm

Hai Janneke, ik lees net pas (2 mnd later) je reactie. Sorry hoor ik vermeld juist graag bronnen of neem de link van die persoon op, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de bron soms vergeet als ik met verschillende recepten bezig ben. Het gaat mij om het verzamelen van leuke, goede en smakelijke recepten en dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Ik zal er in ieder geval goed op letten. Kon helaas geen mail achterlaten op je website. Oh ja,en welke link werkt niet? Kan het niet vinden. Groetjes!

Ook leuk recept

Recept Chili geglazuurde zalmfilet met witte en wilde rijst en Tempura groen

Ingredienten
Voor de zalm 2 zalmfilets met vel 4 el honing 3 el azijn chilivlokken teentje knoflook, uitgeperst sjalotje, heel fijngehakt 1 el olijfolie
Voor de rijst Witte en wilde rijst bosje Koriander 1 teentje knoflook 1 a 2 el olijfolie zout
Tempura
Eventueel speciaal tempura beslag kopen of gewone bloem IJswater 200 gr
Groene asperges, schoongemaakt 200 gr grote wortels, schoongemaakt en in stengels gesneden 100 gr garnalen, medium
Bereiding
Zalm Oven voorverwarmen, 180 C. Sjalotje en knoflook aanzweten in olie. Honing, azijn en chilivlokken erbij en beetje in laten koken, tot het iets dikker is. Zalmfilet op bakpapier leggen en ruim bedruipen met chilimengsel. Bakken in de oven tot gaar, halverwege nog een keer bedruipen met het mengsel. Rijst Gezouten water aan de kook brengen en rijst volgens verpakking koken. Ondertussen koriander, knoflook en olie tot dressing hakken in een keukenmachine. Als de rijst klaar is de dressing er doorheen mengen. Eventueel op smaak brengen met zout en peper. Tempura Wortels en asperges blancheren, eerst de wortels. Tempura beslag maken van ijswater met bloem, een dun beslag. Het belangrijkst is dat het water IJSKOUD is. Ruim olie verhitten om te frituren. Groenten door beslag halen en mooi goudgeel frituren, als laatste de garnalen frituren met het beslag. Uit laten lekken op keukenpapier en bestrooien met zout. Serveren Rijst in een vormpje met olie scheppen en als torentje op het bord plaatsen. Chili glazuur nog even verwarmen en de zalmfilet, tempura en rijst besprenkelen met de saus.

Dashi Bouillon met tofu en asperges

Ingredienten:
  • dashi (Japanse basisbouillon, in droge vorm verkrijgbaar)
  • 1 cm geraspte verse gember
  • 150 gr tofu in blokjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel medium dry sherry
  • 4 groene asperges in stukjes
  • 100 gr rettich (daikon), grofgeraspt of in kleine blokjes
  • 1 bakje daikoncresseventueel taisoy
Bereidingswijze:
Maak 1 liter dashibouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de gember ± 10 minuten meetrekken.Zeef de bouillon en breng weer aan de kook.Besprenkel de tofu met de sojasaus en de sherry.Kook de asperges 2 minuten in kokend water en verdeel ze met de tofu en de rettich over voorverwarmde soepkommen.Schep de hete bouillon in de kommen en garneer met daikonkers en eventueel met taisoy. Traditioneel serveert men in Japan soep bij het ontbijt, de lunch en het diner als bijgerecht, niet als voorgerecht. De heldere soep (dashi) wordt doorgaans met kleine hoeveelheden fijngesneden garnituur in lakkommetjesmet deksel geserveerd.Voor de niet heldere misosoep, geserveerd in grotere stenen kommen, wordt een sojabonenpasta door de dashi geroerd.

Yakitori
Ingredienten
  • 1 kg gefileerde kippebouten
  • 4 gewassen en schoongemaakte jonge preitjes
Yakitorisaus
  • 4 dl donkere sojasaus
  • 2 dl kippebouillon
  • 2 dl sake
  • 100 g suiker
  • 1 dl mirin

Bereiding
Vermeng de ingrediënten voor de yakitori-saus in een pan en breng de vloeistof aan de kook. Laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Laat de saus tot kamertemperatuur afkoelen. Schenk de saus in een hoog schenkkannetje. (Deze hoeveelheid yakitori-saus is voldoende voor een aantal maaltijden. Bewaar de saus goed afgesloten in de koelkast). Snijd de kip in stukjes van 2 1/2 cm en snijd de preitjes in stukjes van 4 cm lang. Rijg om en om stukjes kip en stukjes prei aan pennen. Grilleer het gerecht onder regelmatig omdraaien boven een zo heet mogelijke hittebron. Doop, wanneer er vocht uit de stukjes kip druipt, de pennen met kip in de saus en grilleer ze verder. Herhaal deze handeling verschillende malen, tot de kip net gaar is. Zorg ervoor dat de kip niet te gaar wordt, anders wordt hij droog. Serveer de kip zo warm mogelijk op de pennen en schenk er wat van de yakitori-saus over. Traditioneel wordt yakitori bestrooid met wat zevenkruiden-peper en dan met de vingers gegeten.