Eisbein

Heeeel lekker volgens hem. Hamschijf Varkenskluif op Karinthische wijze bereid. Heb het nog nooit gemaakt, maar voor het ik het verlies hierbij. Oh ja, Marcel is altijd zo goed in het geven van preciese informatie. Benamen voor dit recept: Gnagi in Zwitserland, Haxe in Beieren, Stelze in Oostenrijk.

ingredienten:
1 grote, ongekruide, ongekookte, ongepekelde, onbewerkte hamschijf (eisbein) met zwoerd
karwijzaad
thijm
verse, gemalen, gestampte peperkorrels
zout
twee geperste teentjes knoflook
drie eetlepels zure room
eetlepel meel
1 liter water
mergpijpjes of schenkel, voor een liter zelfgetrokken vleessoep

Doe de schenkel of mergpijpjes in het water en breng het aan de kook en laat het, zo lang je wil, voortsudderen.

Snij het zwoerd rondom, spiraalsgewijs een halve centimeter in met een scherp mes. Maak met behulp van een beetje olie een papje van de in de vijzel gestampte karwijzaad, thijm, knoflook, peper en zout. Wrijf hiermee het eisbein in. Laat staan voor een half uur.

Verwarm de oven voor op 180, 200 graden celsius.

Doe het eisbein in een braadslee, zonder deksel, of ovenschaal. Giet wat vleessoep over het eisbein, zet hem midden in de oven. Laat twee uren bakken, onder regelmatig overgieten met vleessoep. Vul aan met meer vleessoep uit de pan, indien nodig. Tijdens het laatste kwartier verwijder ik de braadslee of ovenschaal zodat het eisbein egaal knapperig kan worden. Ik laat hem dan 15 minuten onder 250 graden garen.

De geurige vleessoep in de braadslee dik je aan met 3 eetlepels zure room en een eetlepel meel.

Bron: MB


Wat wikipedia erover zegt

En hier ook een YOUTUBE film