Kruimelkwarktaart

Ingrediënten voor ca 18 stukken

275 g + een beetje boter
300 g bloem
350 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
Zout
5 eieren
1 kg halfvolle kwark
100 ml slagroom
Geraspte schil van 1 citroen (liefst biologisch)
90 g custard
300 g pruimenjam
Evt suikerhagel, slagroom
Pruimenmoes en cacao om te versieren

1 vet een springvorm in (26 cm Ø ca 8 cm hoog). Meng de bloem, 150 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, een snufje zout, 175 g boter in stukjes en 1 ei. Kneed alles eerst met de deeghaken van de m mixer en vervolgens met de handen tot kruimels. Druk ruim de helft van de kruimels als bodem in de vorm. Zet ca 30 minuten in de koelkast.
2 laat op laag vuur 100 g boter smelten. Neem de kwark en roer er 200 g suiker en 1 zakje vanillesuiker door. Roer er achtereenvolgens 4 eieren, de slagroom, de vloeibare boter, de geraspte citroenschil en de custard door. Roer de custard goed glad.
3 verdeel 300g pruimenjam over de bodem. Laat daarbij langs de rand ca ½ cm vrij. Strijk het kwarkmengsel in de vorm. Bak ca 30 minuten onder in een voorverwarmde oven (elektrisch 200 ̊C /hetelucht 175 ̊C/gas stand 3). Verdeel de rest van de kruimels erover en bak nog ca 30 minuten.
4 laat de taart in een uitgeschakelde oven en met geopende deur ca 10 minuten rusten. Laat vervolgens afkoelen. Plaats een nacht in de koelkast. Versier de taart met slagroomtoefjes, pruimenjam en cacao.

Bereidingstijd ca 1 uur en 15 minuten
Baktijd ca 1 uur
Koeltijd minstens 15 uur