Hartige hapjes

Gevulde minipaprika’s
Verwijder met een puntig mesje de zaadlijsten uit 4 minipaprika’s. Vul ze met een mengsel van 150 g verse geitenkaas en 60 g geraspte oude kaas. Snijd de paprika’s in plakjes.

Papadums met courgette
Frituur kleine papadums en beleg ze met courgettetartaar van 250 g kleine blokjes ongeschilde courgette gemengd met 2 el fijngesneden gedroogde tomaat, 1-2 el fijngesneden zwarte olijf, zout, peper en 1-2 tl olijfolie.

Aardappeltjes met kruidenroom
Halveer in de schil gekookte kleine aardappelen en serveer ze met crème fraiche die op smaak is gebracht met zout, peper en fijngesneden dragon. Garneer met ansjovis.

Basilicumchips
Bestrijk cirkels filodeeg dun met gesmolten gezouten boter. Beleg de helft met basilicumblaadjes en druk de rest van de cirkels erop. Bak de gevulde chips in 5-8 minuten krokant in een voorwarmde oven op 200 ̊C.

Pikante noten
Meng 2 el gesmolten boter in een braadslede met 250 g gemengde, ongezouten noten, ½ -1 tl chilipoeder, 1-1 ½ tl gekneusde komijnzaadjes en 1-1 ½ tl zout. Rooster de noten 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ̊C. Schep ze af en toe om.

Geitenkaas met gerookte eendenborst
Maak rolletjes van verse geitenkaas en rol ze door fijngehakte amandelen. Garneer met reepjes gerookte eendenborst of rauwe ham.

Tonijn in kruiden
Rol stukjes verse tonijn(of zalm) door fijngesneden kruiden (dille, bladpeterselie, bieslook).

Crostini met roquefort
Meng grof verkruimelde roquefort met blaadjes waterkers en grof gehakte walnoten. Beleg hiermee plakjes geroosterd stokbrood.

Zoute komijnstengels
Snijd 1 plakje ontdooid diepvriesbladerdeeg in 20 repen. Bestrijk met een losgeklopt ei en bestrooi met zout en komijnzaadjes. Draai ze iets en leg ze 20 minuten in de koelkast. Bak ze 12-16 minuten in een voorverwarmde oven op 175 ̊C.

Hamrolletjes
Bestrijk plakken gekookte ham royaal met een mengsel van verse roomkaas en pesto. Rolde plakken op en snijd in stukjes.

Garnalenspiesjes
Pureer 350 g rauwe garnalen met 2 lenteuitjes, 1 tl geraspte gemberwortel, 1 teentje knoflook, 2-3 el verse koriander, zout, peper en een beetje citroensap. Vorm hiervan 10 rolletjes om stukjes citroengras. Bak ze aan elke kant 1-2 minuten in hete olie.

Kaaswafeltje
Verwarm cirkels geraspte, belegen boerenkaas op zacht vuur in een koekenpan met antibaklaag, zodat de kaas tot dunne wafels samensmelt en krokant wordt. Laat ze afkoelen op keukenpapier.

Zalmrilette
Snijd verse zalmfilet in kleine blokjes en breng op smaak met zout, peper, limoensap en fijngesneden bieslook. Serveer op tortillachips.

Crostini met radijs
Beleg geroosterd stokbrood met flinterdun geschaafde radijs. Bestrooi met zout en peper en garneer met zwarte viseitjes.

Hamrolletje
Beleg repen rauwe ham met blaadjes waterkers, reepjes avocado en reepjes jonge kaas. Rol de ham op.

Courgette met tapenade
Bestrijk dun geschaafde plakken ongeschilde courgette met olijfolie en bestrooi met peper. Rooster de plakken 3-4 minuten in de grillpan. Bestrijk ze met zwarte tapenade en rol ze op.

Brie met peer
Steek uit brie gekartelde cirkels, halveer ze en leg er plakjes rijpe handpeer tussen.

Kaaskoekjes
Meng 100 g bloem, 50 g geraspte oude kaas, 45 g zachte boter, 2 el melk en ½ -1 tl zout en vorm dit tot een rol. Leg 1 uur in de koelkast. Snijd de rol in 15 plakjes en bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ̊C.

Gevuld rookvlees
Rol in plakjes rookvlees 1 partje hardgekookt ei, 1 blaadje rucola en 1 reepje paprika.

Springrolls
Week kleine rijstvellen volgens gebruiksaanwijzing. Beleg ze met reepjes gerookte makreel, reepjes gele paprika en blaadjes bladpeterselie. Rol de rijstvellen op en vouw de zijkanten naar binnen.

Gevuld eitje
Halveer de hardgekookte eieren, prak de dooiers fijn en breng op smaak met mayonaise, fijngesneden bladpeterselie en bieslook, zout en peper. Vul de eitjes en garneer met krokant gebakken reepjes bacon.

Komkommer met gerookte paling
Beleg stukjes geschilde komkommer met reepjes gerookte paling.

Crostini met rauwe ham
Beleg plakjes geroosterd stokbrood met buffelmozzarella, bedruppel met olijfolie. Garneer met parmaham en basilicum.

Zalm in sesamzaad
Rol blokjes verse zalm (of tonijn) door Japanse sojasaus en daarna door geroosterde sesamzaad.

Papadums met makreeltartaar
Frituur kleine papadums en beleg ze met makreeltartaar van 250 g fijngesneden rauwe makreel (of zalm) gemengd met 2 tl kappertjes, 2 el bladpeterselie, 1 tl dille, beide fijngesneden, zout, peper en 1 tl geraspte limoenschil.

Krabsalade
Meng 1 klein blikje krab met 1-2 tl limoensap, 1 tl vissaus, 1 el fijngesneden basilicum, ¼ tl geraspte gemberwortel en ¼ rode peper, fijngesneden. Serveer in kleine slablaadjes.

Miniburgers
Meng 300 g rundergehakt met 50 g gorgonzola, 1 fijngesneden lente-ui, tijm, zout en peper. Vorm hiervan 10 miniburgers en rooster ze 4-6 minuten in een grillpan. Erbij: citroenmarmelade.

Geglaceerde baconreepjes
Bestrijk reepjes bakbacon (die alleen gezouten is) dun met gezeefde sinaasappelmarmelade en bak ze circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ̊C. steek ze aan spiesjes.

Pruimen met kaas
Leg in ontpitte gedroogde pruimen reepjes pecorino. Rol om elke pruim een reepje mager ontbijtspek en bak de pruimen 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ̊C.

Crostini met gerookte kip
Bestrijk plakjes geroosterd stokbrood dun met pesto en beleg met geschaafde komkommer, reepjes gerookte kip en een likje pesto.

Tapenade
Serveer zwarte of groene tapenade op tortillachips en garneer met ½ olijf.

Zalmrolletje met mierikswortelcrème
Bestrijk plakken gerookte zalm met crème fraiche vermengd met zout, peper en mierikswortel (potje). Rol de zalm op en snijd in stukjes.

Lolly van camembert
Steek blokjes camembert aan stokjes en bekleed de zijkanten met krokante zoute koekjes of chips.

Crostini met zoute haring
Beleg plakjes geroosterd stokbrood met zoute haring, bedruppel met limoensap en bestrooi met fijngesneden bladpeterselie. Garneer met avocado.

Guacemole
Meng 1 geschilde, fijngesneden rijpe avocado met 2 el fijngesneden koriander, zout, snufje chilipoeder, snufje gemalen komijn en limoensap naar smaak. Serveer de tortillachips.

Gemarineerde garnalen
Meng ½ tl gemalen komijn, ½ fijngesneden chilipoeder, 1 tl limoensap, 1 tl limoenrasp en 3-4 el fijngesneden koriander met 16 gepelde rauwe garnalen. Laat 1 uur marineren. Rooster de garnalen aan elke kant 1-3 minuten in de grillpan.

Merguez in rauwe ham
Wikkel reepjes rauwe ham om stukjes merguez en bak de merguez circa 10 minuten in een droge koekenpan.

Gevulde witlofblaadjes
Klop 200 g verse roomkaas los met zout, peper en 4-5 el fijngesneden kruiden (kervel, bieslook, bladpeterselie). Vul hiermee, met een spuitzak, witlofblaadjes. Garneer met tuinkers.

Groentechips
Frituur drooggedepte, dungeschaafde plakjes rauwe biet en winterwortel 2-4 minuten krokant in hete frituurolie op 160 ̊C. Laat ze uitlekken en bestrooi met een snufje zout.

Verse vijgen met ham
Rol reepjes rauwe ham om in vieren gesneden verse vijgen.