De Perfecte Vinaigrette

De basis: 3 delen olie en 1 deel azijn (zout en peper).

  1. Roer zout en azijn in een kommetje door elkaar tot het zout is opgelost (zout lost niet op in olie).
  2. Doe de olie en eventueel mosterd erbij en klop met een kleine garde of vork tot een licht gebonden saus ontstaat.
  3. Roer de eventuele andere toevoegingen erdoor.
  4. Proef en voeg zo nodig extra zout en peper toe.
Variaties:
  • Varieer de verhouding olie/azijn. Naargelang je een frissere (meer azijn) of vollere dressing (meer olie) wilt. Zorg wel dat je niet te veel azijn toevoegt, dan wordt je slasaus zuur.
  • Gebruik andere oliesoorten zonnebloem-, olijf,-, noten-, pompoenpit-, druivenpit-, of avocado-olie. Meng sterk smakende soorten zoals olijfolie extra vierge, sesam- en pompoenpitolie met neutrale soorten, bijv. 1 eetlepel pompoenpitolie op 2 tot 3 eetlepels zonnebloemolie.
  • Voeg fijngehakte knoflook en een fijngehakt sjalotje toe aan de vinaigrette.
  • Varieer met azijn, bijvoorbeeld witte en rode wijnazijn, appel-, dragon- of balsamicoazijn. Of vervang de azijn door citroen-, limoen- of sinaasappelsap.
  • Varieer met mosterd, fijne of grove mosterd, honingmosterd, dragonmosterd.
  • Voeg een klein beetje zout toe, honing, suiker of gembersiroop versterkt de smaak. Gebruik verse kruiden zoals fijngehakte peterselie, bieslook, munt, tijm, dragon of dille. Of voeg fijngehakte (of gedroogde) specerijen toe als rode peper, komijnzaad, kerrie of paprikapoeder. Gebruik ze met mate. Proef voordat je meer toevoegt.
  • Een lepeltje room, yoghurt of mayonaise maakt de vinaigrette frisser en/of zachter van smaak.
Links