Ikan Mangut

Ingredienten
1 grote ui, gepeld en kleingesneden
4 teentjes knoflook, gepeld
6 rode spaanse pepers, in stukjes gesneden en in water geweekt
1 ½ tl trassi
1 ½ tl laos
1 tl verse kencur
1 tl termukunci (een wortelsoort)
5 kemirinoten
6 el arachideolie
2 salamblaadjes
¼ blok santen, opgelost in 3 dl water
1 el tamarindewater
1 kg kabeljauw, in flinke stukken gesneden

Bereiding
Wrijf in een vijzel de ui, de knoflook, de spaanse pepers, de trassie, de laos, de kencur, de temukunci en kemiri’s fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin het fijngewreven mengsel voortdurend omscheppend met salam tot de geur vrijkomt. Roer er de opgeloste santen en de tamarinde door. Voeg de stukken kabeljauw toe en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes koken tot de olie zich uit de santen afscheidt. Verwijder de salam. Selamat makan! www.sirrestaurants.nl