Banketbakkersroom of crème patissiere

Banketbakkersroom of, met een chique term crème patissiere, is een veelzijdig bruikbare basisroom die gebonden wordt met maizena die van tevoren met wat suiker, eierdooiers en wat melk gladgeroerd is. Afhankelijk van de gewenste consistentie kan men de room of in een kom laten afkoelen of na het koken koud roeren, waardoor hij bijzonder romig zal worden. Als er dan nog slagroom of stijfgeslagen eiwit door wordt gemengd, is het mengsel zeer geschikt als vulling voor soezen en dergelijke.


100 g suiker
40 g maizena
4 eierdooiers
½ liter melk
½ vanillestokje

1. Doe de eierdooiers met de helft van de suiker en de maizena over in een kom en voeg een kwart van de melk toe.
2. Roer alles glad. Breng de rest van de melk met de rest van de suiker en het opengespleten vanillestokje aan de kook.
3. Roer de opgeloste maizena nogmaals door en schenk het mengsel dan al roerend geleidelijk bij de kokende melk.
4. Breng de room aan de kook, roer gelijkmatig door, laat een paar maal opkomen, neem van het vuur en strooi er poedersuiker overheen.

Sabayon bereiden:

Roer voor een sabayon in een kom 6 eierdooiers met 200 g suiker tot een romig maar niet schuimig mengsel. Zet de kom op een net onder het kookpunt gehouden waterbad en schenk er al roerend ¼ liter witte wijn bij. Klop het mengsel met een garde schuimig tot het volume van de crème verdubbeld is. Zet indien de sabayon koud geserveerd wordt de kom in een bak ijswater en blijf kloppen tot de crème afgekoeld is. Hierdoor blijft de luchtige structuur langer behouden.