Perentaart

Een heerlijke taart voor een speciale maaltijd. U kunt in plaats van de hazelnoten gemalen amandelen gebruiken. Als de vulling te dik is hem verdunnen met wat perensap.

Ingredienten
125 g bloem
125 g volkorenmeel
125 g zonnebloemmargarine
3 eetl koud water

Voor de vulling
50 g zelfrijzend bakmeel
125 g gemalen hazelnoten
1 theel. vanille-essence
50 g fijne tafelsuiker
50 g boter, zachtgeroerd
2 eieren, losgeklopt
3 eetl. frambozenjam
1 blik 400 g peren met hun sap
wat gehakte hazelnoten, ter garnering

Voor 6 tot 8 personen

1. Zeef beide meelsoorten boven een grote kom. Wrijf er de margarine door tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg het water toe en meng tot een stevig deeg.

2. Rol het deeg uit en bekleed er een vlaaivorm van 23 cm mee. Druk het deeg langs de wanden in en snijd overtollig deeg weg. Prik de bodem met een vork in, bekleed met vetvrijpapier en vul met bakerwten. Zet 30 minuten in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de beklede vlaaivorm op een bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Verwijder de erwtjes en het papier voor de laatste 5 minuten.

4. Maak intussen de vulling. Klop alle ingredienten behalve de jam en de peren in een kom door elkaar.

5. Zet de oven op 180 graden. Besmeer het deeg met de jam en schep er de vulling over. Giet de peren goed af en schik ze met de snijkant onder in de vulling. Strooi er de noten over en zet de taart dan circa 30 minuten in de oven tot de vulling goudbruin en stevig aanvoelt.

Bron: beste keukens van Frankrijk