Gehaktballen

Een lekker gehaktballetje verveelt nooit. Weet niet meer waar ik dit recept vandaan heb, geloof uit de krant. Tis eigenlijk standaard. Net als draadjesvlees. Iedereen weet dit wel te maken.

500 g rundergehakt
4 beschuitjes of paneermeel
1 ui
1 ei
zout, peper en nootmuskaat
1 pakje bakboter

Rol met een deegroller over de beschuitjes heen om deze fijn te maken. Gooi dit bij het gehakt. Snijd de ui in kleine stukjes en voeg dit met het ei, peper, zout en nootmuskaat, ook toe aan het gehakt. Maak je handen een beetje vochtig en kneed alle ingredienten goed door elkaar heen. Verhit in een braadpan de bakboter. Verdeel het gehakt in vier of vijf delen. Maak je handen opnieuw vochtig en rol de ballen. Als de boter bruin is geworden kunnen ze op hoog vuur worden aangebraden. Blijf er bij staan en draai de gehaktballen een paar keer om tot ze een lekker bruin kleurtje hebben. Zet het vuur laag en laat ze een uurtje doorpruttelen. Gooi af en toe een beetje water in de pan voor een lekkere jus naar gewenste dikte.De Jordaanse bal

Dat is een gehaktbal van varkensgehakt, peper, zout, en door het gehakt heen meng je hollandse garnalen. Vroeger werden in de Jordaan in Amsterdam namelijk veel garnalen gepeld. Deze gehaktbal was vooral populair net voor en na de oorlog, toen de garnaaltjes erg goedkoop waren. Het is wel een combinatie waar je van moet houden.