Duveltomatensoep en lekkere Mediterrane broodjes

Mooie recepten van Lexlux22, een fervente foodie die graag met mooie producten werkt (en altijd heerlijke goodies meeneemt uit o.a. Nice) THANKS!


Duveltomatensoep

10 tomaten
1 liter kippenbouillon
1 flesje Duvel
1 zakje Mozarella
verse basilicum
twee teentjes knoflook
wat ketchup
worchestershiresaus
scheur pastis, Pernod of Ricard

De tomaten iets insnijden (alleen in het vel een kruisje) en per twee 5 tellen in kokend bouillon doen,
daarna meteen in koud water laten afkoelen en tot het vel wat loslaat (deze verwijderen).

De tomaten in grove stukken in een beetje olijfolie met de knoflookteentjes (gehakt) aanfruiten in een pan en vervolgens afblussen met het flesje Duvel (zonder gist uiteraard) en een flinke scheut Pernod en vervolgens 15 minuten lekker laten stoven het een papperige massa word.

Daarna alles in de blender doen en helemaal pureren zodat het een gladde massa is geworden.
Mocht je geen blender hebben dan kan je ook de gestoofde tomaten met de duvel in een zeef doen en beetje voor beetje met een garde door de zeef heen roeren, de garde en de zeef hebben het zelfde resultaat als de blender.

Alles hierna terug in de pan doen en de bouillon erbij schenken zodat het een soep word.Vervolgens maak ik het op smaak met worchestershiresaus, tabasco en raar maar waar een drietal eetlepels Heinz ketchup.

Nu de soep afbinden met ofwel een klassieke roux (50gr bloem in 60 gram gesmolten boter laten garen voor 1 liter soep) ofwel lekker modern afbinden met allesbinder uit de supermarkt (is toch smaakloos).
Ik heb zelfs een keer twee middelgrote aardappels mee laten koken en in de blender gedaan omdat ik geen bindmiddel had, ook dit maakt een perfect gebonden soep.
Naar wens of smaak kan je er een scheut room ingooien, ikzelf prefereer lekker naturel. Serveren kan ook op allerlei manieren maar ik vind reepjes verse basilicum en reepjes mozarella in een kom en daar de hete soep opschenken hemels........Mediterrane broodjes


500 gram meergranenmeel (ik hou erg van Souzie)
280 gr water (of ml) (helft heet water en helft koud water dan rijst het goed)
10 gram zout
11 gram droge gist of 22 gram verse gist
50 gram geraspte kaas
250 gram gedroogde tomaten in reepjes gesneden (goedkope die mengen lekker met de bloem)
15 gram olijfolie (waarschijnlijk ook 15ml, ik weeg alles op de weegschaal in grammen)
1 rode ui gesnipperd

Alle ingredienten in de mengmachine of met de hand in een grote kom kneden tot een soepel deeg.
Ik kijk als alles gemengd is of het deeg ‘droog’ is , is het nog te plakkerig schep ik er nog een eetlepel of twee drie aan tarwebloem bij zodat het mooi loslaat van je handen.

Dan de kom afdekken met een theedoek en bij de verwarming zetten, ongeveer 40 minuten.
Als het deeg dan twee keer zo groot is, het op de aanrecht platslaan en nog even (10 sec) doorkneden.)

Vervolgens de deegjes vormen naar gelang je wilt (ofwel een groot bakblik voor een heel brood ofwel in kleine bolletjes los op de bakplaat, ik hou erg van de muffinvormpjesplaat, een klein balletje deeg erin en dan in de oven......
Als je dit hebt gedaan dan nogmaals een minuut of 40 rijzen en vervolgens in een heteluchtoven van 220 graden afbakken. Eventueel op het laatst een kwast water over de broodjes en dan bestrooien met wat geraspte kaas, laatste 5 minuten ivm verbranden. In ongeveer 30 minuten afbakken........