Aardappeltaart

Ingredienten:
125 ml water
1/2 gist
1 tl honing
1/2 tl zout
250 g bloem

Beslag:
600 aardappels
2 rode uien
200 g doorregen spek
1 el korrelige mosterd

Glazuur:
200 ml zure room
100 ml slagroom
4 eieren
zout en peper
versgemalen nootmuskaat
1 bosje bieslook

Doe de gist met het water en de honing in een kom en laat een paar minuten staan, tot de gist en honing helemaal opgelost zijn. Doe de bloem en het zout in een kom en roer zeer goed door elkaar tot een elastisch deeg. Laat het afgedekt staan, tot het is verdubbeld in volume.

Schil ondertussen de uien in blokjes en de aardappels in dunne plakjes. Snijd het spek in kleine stukjes. Doe de uien, aardappelschijfjes en spekstukjes in de pan en laat het ongeveer tien minuten op een middelmatig vuur bakken, tot de aardappels ietwat bruin zijn. Breng op smaak met zout en peper en zet het apart.

Rol het deeg uit tot een grote cirkel en bekleed er een taartvorm mee. Prik met een vork het deeg op een aantal plekken in, om te voorkomen dat er tijdens het bakken luchtbelletjes in het deeg ontstaan. Besmeer de deegbodem met mosterd en verdeel daarover de aardappelschijfjes. Maak een glazuur van zure room, slagroom, eieren, kruiden en bieslook en schenk dit over de taart. Bak de taart ongeveer 45 minuten in een op 185 graden voorverwarmde oven, tot de taart helemaal gestold en goudbruin is. Laat de taart iets afkoelen voor het serveren.

Smaakt het lekkerst met een knapperige groene salade.

Bron: Daphne