Appeltaart

Hollandse appeltaart
11 grote jonagold appels
125 g boter op kamertemperatuur
+ extra om in te vetten
125 g plantaardige margarine op kamertemperatuur
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
400 g zelfrijzend bakmeel
2 el kaneel
Springvorm 28 cm
Bakkwastje

  1. Verwarm de oven voor op 180°c. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in 4 parten. Snijd deze in plakjes. Vet de springvorm in met wat boter. Doe de boter, de margarine, de suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout in een beslagkom en klop met een mixer tot een luchtige massa.
  2. Voeg 1 ei toe en mix tot een egaal beslag. Doe het zelfrijzend bakmeel erbij en mix tot het deeg een bal vormt. Vervang de gardes van de mixer eventueel halverwege door deeghaken. Bekleed de springvorm met de helft van het deeg en houd de rest achter.
  3. Doe de helft van de appels in de springvorm en strooi er 1 eetlepel kaneel over. Leg vervolgens de andere helft van de appels erop en strooi ook daarover 1 eetlepel kaneel over.
  4. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van ½ centimeter dik en snijd er 8 stroken uit van 1 ½ centimeter breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken in een geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook in cirkelvorm langs de rand van de springvorm. Klop het andere ei los en bestrijk m et het kwastje de stroken en de rand. Zet de taart 1 ½ uur in het midden van de oven en laat hem mooi bruin worden. Controleer regelmatig of de taart niet te snel bruin wordt, in dat geval zet je de oven op 150°c.
Allerhande nr 11 2009
Zelf experimenteren met: bruine basterdsuiker, spijs op de bodem met wat verse gember, gemarineerde appels in calvados, citroensap

Franse tarte tatin180 g koude boter
150 g bloem
150 g basterdsuiker + 1 el extra voor het deeg
4 braeburn appels
1 beker creme fraiche (200 ml)
Ronde ovenschaal/guichevorm 26 cm Ø
Vershoudfolie

  1. Doe 80 g van de boter en alle bloem in een beslagkom en snijd fijn met behulp van twee messen. Voeg 1 eetlepel basterdsuiker toe. Schenk er 50 ml ijskoud water bij. Kneed het geheel met de hand snel tot een soepel deeg (als het deeg te droog is, kun je nog wat water toevoegen), maak er een bal van, dek af met vershoudfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 195°c. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten.Strooi er, zodra de boter is gesmolten, de rest van de basterdsuiker over. Verhit het geheel op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat.
  3. Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 28 centimeter doorsnede en leg deze over de appels. Stop het deeg goed ‘ in’ tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. Zet de taart 50 minuten in het midden van de oven.
  4. Laat de taart ca. 12 minuten afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de vormen keer het geheel om, zodat de taart op het bord komt te liggen. Serveer warm en schep op elk stuk een lepel creme fraiche.
Allerhande nr 11 2009
Deeg van Joop Braakhekke
250 g bloem
1 theelepel zout
130 g boter
2 eidooiers
40 g basterdsuiker
½ dl water

Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe het zout, de in stukjes gesneden boter en de eidooiers in het kuiltje. Strooi de suiker over de bloem. Giet 3 eetlepels water over het geheel en kneed alles zo snel mogelijk met de vingertoppen door elkaar. Zodra het een deegbal is, kan er met de muis van de hand gekneed worden. Druk de deegbal dun uit tot een 1 cm dikke lap. Vorm hiervan weer een bal, verpak hem in folie en laat hem 2 uur in de koelkast tot rust komen. Daarna kan hij weer worden uitgerold tot een ½ cm dikke lap en volgens recept verwerkt.

Griekse appeltaart

100 g rozijnen
3 golden delicious appels, gewassen
1 el kaneel
130 g suiker
3 el honing
1 bakje walnoten (110g) grof gehakt
1 citroen, schoongeboend
100 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
3 eieren
125 g bloem
1 el bakpoeder
1 pak filodeeg (easy bakery, diepvries)
Poedersuiker
Springvorm Ø 26 cm
Bakpapier
Bakkwastje
Aluminiumfolie

  1. Wel de rozijn in warm water. Snijd de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Schep om met de kaneel, 30 g suiker, de honing, de walnoten en de uitgelekte rozijnen. Verwarm de oven voor op 160° C. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, 100 g suiker, de citroenrasp, een mespuntje zout, 2 eieren, de bloem en het bakpoeder tot een glad beslag.
  2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter. Klop het derde ei los. Leg een (ontdooid) vel filodeeg middenin de springvorm en bestrijk het met ei. Leg een tweede vel er haaks op en bestrijk ook dit met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijnen in 3 repen en snijd deze in de breedte doormidden. Bekleed hiermee de rand van de springvorm: bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar zodat het deeg over de rand hangt.
  3. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden een groot gat. Bak de taart in 70 minuten goudbruin, dek af met folie als hij te snel kleurt. Laat afkoelen en bestooi met poedersuiker.
Allerhande nr 11 2009

Link van Allerhande
Link van Cees Holtkamp
Link Bakken met Roger