Kwarkroomtaart met abrikozen

Ingrediënten voor ca 16 stukken
2 eieren
Zout
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
75 bloem
1 tl bakpoeder
Ca 400 g abrikozen uit een pot
1 el abrikozenlikeur
6 lange vingers ca 40 g
10 blaadjes gelatine
600 ml slagroom
750 g magere kwark
Geraspte schil van 1 citroen (liefst biologisch)
50 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
Poedersuiker om te bestuiven
Bakpapier
Een spuitzak of kleine diepvrieszak

1 bekleed een springvorm (26 cm Ø) met bakpapier. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met een snufje zout en strooi er ondertussen geleidelijk 75 g suiker en de vanillesuiker bij. Spatel de eidooiers er een voor een doorheen. Zeef de bloem en het bakpoeder en spatel ze erdoor. Strijk de massa in de vorm. Bak ca 15 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch 175 ̊C /hetelucht 150 ̊C/gas stand 2). Laat afkoelen.
2 laat de abrikozen uitlekken en vang het sap op. Roer 4 el sap door de likeur. Snijd de lange vingers in de lengte in tweeën. Druppel hierover het sap.
3 week de gelatine koud in. Klop de slagroom stijf. Roer de kwark, 125 g suiker en de geraspte citroenschil door elkaar. Knijp de gelatine uit en los hem op laag vuur op. Roer er eerst 5 el kwark door en vervolgens de rest. Spatel direct de room erdoor.
4 sluit de taartring (ca 8 cm hoog) om de lange vingers . Strijk er 2/3 van de kwarkcrème op. Verdeel hierover de lange vingers en 10-12 halve abrikozen (gebruik de overblijvende vruchten voor iets anders). Verdeel hierover de rest van de kwarkcrème. Zet minstens 4 uur in de koelkast.
5 smelt de pure chocolade in de spuitzak in warm water en knip het puntje eraf. Spuit bijvoorbeeld kroontjes op een stuk bakpapier. Laat drogen. Versier de taart met kroontjes en poedersuiker.

Bereidingstijd ca 1 uur en 15 min
Baktijd ca 15 min
Afkoeltijd minstens 5 uur
Per stuk ca 300 cal

TIP kwarkcrème voor verse taarten moet met behulp van gelatine snijdbaar worden gemaakt. Om klontjes te voorkomen is het belangrijk de opgeloste gelatine eerst met wat kwarkcrème glad te roeren. Deze wordt vervolgens gelijkmatig door de rest van de crème geroerd.