Langzaam gestoofd rundvlees in donker bier

35 g bloem
1,2 kg riblappen of sukadelappen, in blokjes van 3 cm
60 ml olijfolie
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
4 dikke plakken spek of bacon, fijngesneden
2 el tomatenpuree
250 ml donker bier, bv guinness
500 ml runderbouillon
1 laurierblaadje
90 g gedroogde pruimen zonder pit, gehakt
1 el ongezouten boter
400 g kleine sjalotten , gepeld
4 winterwortels, in stukken
Geroosterde krielaardappels, voor erbij

Verwarm de oven voor op 150 c. meng zout en peper door de bloem. Bestuif het vlees licht met de gekruide bloem, schud de overtollige bloem eraf en bewaar de rest.

Verhit 40 ml olie in een grote ovenvaste braadpan op middelhoog vuur in. Braad het rundvlees in delen in 3-4 min al omscheppend rondom bruin. Neem uit de pan en zet apart. Draai het vuur lager en voeg de rest van de olie, de bleekselderij, knoflook en spek toe. Roerbak 3-4 min of tot de groente zacht is. Doe het rundvlees terug in de pan, voeg de tomatenpuree en de achtergehouden bloem toe en roer 1 min. Voeg het bier, de runderbouillon, het laurierblad en de pruimen toe en roer alles door elkaar. Breng zachtjes aan de kook, dek de pan af en laat 1 uur en 30 min stoven in de oven.

Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de sjalotjes 3-4 min tot de buitenste laag zacht wordt. Voeg de slalotjes en wortel toe een de ovenschotel en zet afgedekt nog 1 uur in de oven of tot het vlees zacht en gaar is en de saus vol en dik. Serveer met de krielaardappels.

Bereiden 45 min/ oven 2 uur en 30 min.
bron delicious



Ook een goed recept