Soto


In grote soeppan flink wat water opzetten met daarin:
  • 2 kippenbouten (dijbeen)
  • 2 stukken sereh (beetje pletten voor aroma)
  • 2 bouillonblokken (kip)
  • stuk gember (hoeft niet geschild te worden, wel doormidden zodat verse gedeelte open ligt)
  • stukje verse laoswortel (indien voorradig, niet echt nodig omdat je het al in het kruidenmengsel verwerkt)
  • daon djeroekbladeren (hoeft niet zo precies, stuk of 10 of zo)
  • optie: limoen (of halve citroen) goed boenen, doormidden snijden en toevoegen (als eerste uit de pan halen), ik gebruik altijd biologische citroen.
Op klein vuur (uurtje of zo) laten sudderen. In het weekend doe ik dit meestal meteen in de ochtend.



Kruidenmengsel:

Je hebt wel een moulinette of tefalblendertje nodig.

Uien (een beetje voorsnijden), kunjit, kemirinoten (stuk of 4/5), ketoembar, laos, djahe (van de poeders een goede theelepel), knoflook, in de moulinette tot pasta malen. Dit mengseltje even bakken in olie. Goed roeren en niet laten aanbranden.

Verder afmaken:

Alle grote stukken uit de bouillon halen (kip, sereh, bladeren, citroen, gember en laosstuk). Als je kwalitatief goede kip hebt gebruikt, dan kipvlees eruit trekken en weer toevoegen aan de bouillon. Het maakt echt verschil als je kwaliteit kip koopt. Ehmmm... ik zeg: altijd kwaliteit kip kopen en zeker geen plofkippen. Yikes. Mega yikes.

Je kruidenpasta toevoegen aan het bouillon. Ik gebruik altijd 1x extra kruidenmengsel van het merk Sari. Het wordt dan echt kruidig en je hoeft dan ook niet veel extra zout toe te voegen. Als je een hele heldere bouillon wilt kan je eventueel je bouillon door de zeef halen (ligt er een beetje aan hoe fijn je de uien hebt geblenderd).

Kip toevoegen

Ik gebruik altijd een kipfilet. Dit snij ik in kleine stukjes, frituur dat even in de olie en voeg het toe aan de bouillon.

De bijgerechten voor de maaltijd:

- gekookte aardappelen in partjes
- paar gekookte eieren, ook in partjes
- fijn gesneden selderij
- fijn gesneden lenteuitjes
- gesneden spitskool (even geblancheerd)
- taugeh (even geblancheerd)
- soeoen (wat een gek grappig woord is dit eigenlijk)
- gebakken uitjes
- emping (of gewone kroepoek niet iedereen vindt dit lekker)
- sambal kemirie (of sambal djeroek)

Wat ook lekker is om er apart bij te maken:

Borrelpootjes/vleugels koken. Als het afgekoeld is, door een deegbeslag halen (deze kleine zakjes zijn te koop bij de toko) en dan frituren in de olie.

Bron: Moi