Visstoof uit San Francisco

Nigella Lawson


4-6 personen
40 min bereidingstijd

1 el (15 ml) olijfolie of met basilicum gearomatiseerde olie
1 rode ui, gepeld en gehakt
1 bol venkel, in 4 parten en overdwars in dunne plakken gesneden
1 lange, rode chilipeper, van pitjes ontdaan en gehakt
2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
3 el (45 ml) verse, gehakte peterselie
Grof zeezout, naar smaak
500 ml rode wijn van goede kwaliteit
1 blik gehakte tomaten
150 g kersttomaatjes, gehalveerd
500 g mosselen
500 g venusschelpen
8 grote, rauwe garnalen (ongepeld), 300 g in totaal, ontdooid als ze uit de diepvries komen
375 g filets van rode poon of zeeduivel, of andere stevige vis, in stukken gesneden
Een paar blaadjes basilicum

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en met een bijpassend deksel. Bak de gehakte ui en de venkel ongeveer 5 min. Doe er dan de chilipeper, knoflook, gehakte peterselie en wat zout bij en laat 5 min meebakken.
Voeg de rode wijn, tomaten uit blik en gehalveerde kersttomaatjes aan het mengsel toe. Laat dit alles aan de kook komen en houd het, met het deksel op de pan, 10 min tegen de kook aan. Vul de gootsteen met koud water en leg daar de mosselen en venusschelpen in. Week de schelpdieren, maak ze schoon en zoek ze uit, en trek de baard van de mosselen, als dat niet gebeurd is.
Doe de hele garnalen en de stukken visfilet in de pan, laat ook die aan de kook komen en houd alles nog ongeveer nog 5 min tegen de kook aan. Laat de mosselen en venusschelpen uitlekken en doe ze in de pan. Roer even, leg het deksel op de pan en laat alles op matig tot hoog vuur 5 min koken, of tot de mosselen en venusschelpen open zijn gegaan. Laat de pan even rustig staan, zodat evt zand of gruis uit de schelpdieren naar de bodem van de pan kan zinken. Schep de visstoof in verwarmde kommen en strooi er, als je daar zin in hebt, een paar blaadjes basilicum over.
Serveer knoflookcroutons of sneden zuurdesembrood bij deze visstoof. Eet geen mosselen of venusschelpen die tijdens het koken niet open zijn gegaan of waarvan de schelp beschadig is, en maak ze dus ook niet met geweld open: deze exemplaren moeten weggegooid worden.