Salade van aardappel, lamsvlees en bonen met amandel-knoflooksaus.

800 g krielaardappels, geschild

600 g sperziebonen, schoongemaakt
2 el olijfolie
800 g lamsfilet
100 g kleine zwarte olijven
120 g waterkers
90 g korianderblaadjes

Amandel-knoflooksaus
1 eidooier
2 el gemalen amandelen
4 teentjes knoflook, geperst
1 ½ tl Dijon mosterd
1 ½ el witte wijnazijn
60 ml walnotenolie

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de krieltjes in een pan water en breng ze aan de kook. Kook ze in 10 minuten gaar. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Kook vervolgens de bonen in het kokende water in 4 minuten zacht. Neem ze uit de pan en laat ze onder koud stromend water afkoelen. Laat ze uitlekken en houd ze apart.

Verhit de olie in een ovenbestendige pan met zware bodem. Wrijf het vlees in met zout en versgemalen zwarte peper en schroei het in 1 minuut per kant dicht. Zet de pan in de oven en braad het vlees in 8 à 10 minuten rosé. Leg het vlees op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd het vlees schuin in dunne plakken  en leg die in een grote schaal. Snijd de afgekoelde krieltjes in schijfjes. Doe ze samen met de rest van de salade ingrediënten bij het vlees.

Doe voor de amandel-knoflooksaus de eidooier, gemalen amandelen, knoflook, mosterd en azijn in de keukenmachine en met het geheel tot een gladde saus. Voeg terwijl de motor draait de walnotelolie toe, ongeveer 1 theelepel per keer, tot een gladde saus ontstaat. Voeg heel langzaam 2 eetlepels kokend water toe. De saus moet dik en glad zijn. Breng hem op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Schep de saus over de salade en schud alles goed om. Verdeel de salade over zes borden. Sprenkel er wat extra saus over en serveer de rest van de saus er apart erbij.