Siciliaanse kwarktaart

voorbereidingstijd 30 min en 15 min afkoelen
bereidingstijd 1 uur en 35 min
voor 10 personen

Biscuitdeeg
3 eieren
90 g basterdsuiker
90 g bloem
15 g ongezouten boter, gesmolten, maar afgekoeld

6 dl melk
100 g vermicelli, verkruimeld
zout
100 g basterdsuiker
6 eieren, gesplitst
400 g ricotta
flinke snuf kaneel
schil van 1 citroen, fijngeraspt
60 ml oranjebloesemwater
125 g gemengde sukade, fijngehakt (yikes, dit laat ik er uit)
schil van 1 citroen, in dunne reepjes gesneden (biologisch)
30 g poedersuiker, ter garnering

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de zijkant van een springvorm 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maak het biscuitdeeg volgens de basistechnieken. Giet het mengsel in de springvorm.
2. Bak het biscuitdeeg 20 min of tot het in het midden terugveert als u het aanraakt. Haal het biscuitgebak uit de vorm en leg het op een rooster om af te koelen. Snijd aan de boven- en onderkant een laagje van het biscuitgebak (bewaar eventueel om er een custardtoetje van te maken). Doe het biscuitgebak weer in de springvorm.
3. Breng de melk in een pan aan de kook en voeg de vermicelli, een snufje zout en 25 g basterdsuiker toe. Laat het mengsel 25 min zachtjes koken tot de melk volledig is opgenomen. Laat het 15 min afkoelen en roer de eierdooiers erdoor. Klop in een kom de ricotta los en voeg de kaneel, citroenschil, het oranjebloesemwater, de sukade (neeee) en 50 g van de basterdsuiker toe. Roer het vermicellimengsel erdoor.
4. Klop de eiwitten met de rest van de basterdsuiker tot stijve en glanzende pieken. Schep het eiwit door het ricottamengsel en giet het over het biscuitgebak. Bestrooi het met reepjes citroenschil en bak de taart 45 min of tot hij stevig is. Laat hem 5 min in de springvorm zitten alvorens hem om te keren en op een rooster af te laten koelen (het biscuitgebak ligt nu boven). Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Italiaans koken