Witlof met Roquefort

2 middelgrote struikjes witlof
100 g Roquefort of andere blauwgeaderde kaas
75-100 g verse roomkaas
3 eetl creme fraiche
18 walnoten gepeldWas het witlof en schud het droog. Snijd aan de onderzijde van beide struikjes een dikke plak af. Hol de struikjes aan de onderzijde iets uit en snijd ze daarna in de lengte in tweeën. Neem een deel uit de struikjes weg zodat er schuitjes ontstaan. Snijd de eruit gehaalde witlof in stukjes. Hak ze in de hakmolen ragfijn. Verkruimel de kaas. Leg de helft ervan in een mengbeker en voeg de witlof uit de hakmolen, in stukjes verdeelde roomkaas en creme fraiche toe. Maak er met de staafmixer een vrij glad mengsel van. Vul de witlofschuitjes ermee. Strooi de rest van de Roquefort erover en leg er als garnering hele of in stukjes gebroken walnoten op.

Variaties.
  • vervang 1 eetlepel creme fraiche door dezelfde hoeveelheid, of iets minder, cognac
  • leg schijfjes sappige peer op de gevulde witlof ipv walnoten
  • hak in plaats van witlof 150-200 g gekookte champignons  (5 minuten in licht gezouten water) ragfijn en maak er met de Roquefort, verse roomkaas en creme fraiche  in de mengbeker een vrij glad mengsel van 

ps.. staat niet in het recept, maar ik zou ook versgemalen zwarte peper toevoegen. Verder een x uitproberen met een halve uitgeperste knoflook. En een beetje balsamicoazijn.