Loempia's met garnalen

Banh Cuon Tom Viet Nam

Ingredienten:
175 gaar knapperig geroosterd varkensvlees of bakbacon
3 el heldere honing
2 el droge sherry
1 tl chilipoeder
225 g rijstvermicelli
450 g verse garnalen, gekookt en gehalveerd
175 gare kip, fijngehakt
3 zilveruitjes, in dunne reepjes
3 augurken, in dunne reepjes
1 wortel, geraspt
1 pakje rond banh trang-rijstpapier

Dipsaus:
1 dl Nuoc Mam of Maggi aroma
1 spaanse peper, fijngehakt
2-3 el citroensap
2 tl wijnazijn
2 tl gemberwijn
1 tl suiker

Afwerking:
1 krop sla
takjes koriander
takjes munt
  1. Meng honing, sherry en chilipoeder goed door elkaar en smeer het mengsel op het varkensvlees of de bacon. Laat dit tenminste een uur intrekken.
  2. Gril het varkensvlees tot het zeer knapperig is. Draai het regelmatig om zodat het rondom bruin wordt. Laat het afkoelen en snijd het in dunne reepjes.
  3. Maak de dipsaus door alle ingredienten goed te mengen.
  4. week de rijsvermicelli in iets afgekoeld, gekookt water tot deze zacht is en laat hem uitlekken en afkoelen.
  5. Leg een schone theedoek op het oppervlak waarop u werkt. Dompel de blaadjes banh trang een voor een in warm water en leg ze op de theedoek. Ze moeten soepel en zacht zijn. Leg wat koude vermicelli, garnalen, kip, varkensvlees, ui, augurk en wortel in rolvorm, vlak onder het midden van elk Banh Trang-velletje. Rol de onderste rand van het velletje op en stop het stevig onder het mengsel. Vouw de linker- en rechterkant naar binnen en rol het velletje dan verder op. Ga hiermee door tot het mengsel op is.
  6. Leg de koude, transparante loempia's op een schaal. De gasten leggen steeds een rolletje op een blaadje sla en doen er wat munt en koriander bij. Het geheel wordt opgerold en in de dipsaus gedoopt.
Bron Vietnamees kookboek