Gegratineerde mosselen

4 el witte wijn
500 g mosselen, schoongemaakt
75 g creme fraiche
50 g boter
2 teentjes knoflook, geperst
75 g broodkruim
4 el fijngehakte gemengde kruiden, zoals dragon, peterselie, dille en tijm
zout en peper



  1. verwarm de wijn in een grote pan tot hij bubbelt. Voeg de mosselen toe en dek de pan goed af. Kook de mosselen 4-5 minuten of tot ze open zijn gegaan. Giet de mosselen af, vang het kookvocht op en laat de mosselen iets afkoelen. Gooi mosselen die niet open zijn gegaan weg.
  2. haal de mosselen uit de schelp. Scheid de schelpen en leg de helft van de (grootste) schelpen naast elkaar op een met folie bekleed grillrooster. Leg een mossel in elke schelp.
  3. meng de creme fraiche met 4 eetlepels kookvocht en schep dit mengsel in de schelpen.
  4. smelt de boter in een koekenpan en roer de knoflook, kruiden, het broodkruim en een snufje zout en peper erdoor. Schep het mengsel op de mosselen en gratineer de mosselen onder een voorverwarmde matig hete grill lichtbruin.

Bron: Vis, de 80 beste recepten