Cendol

Helaas vergeten van welke site of kookboek ik deze recepten heb. Ik doe 2 verschillende.

Het eerste recept

Ingrediënten :
1 bosje daun suji of 1 eetlepel
pandanextract
5 dl water
100 g rijstebloem
1 eetlepel maïzena
1 mespunt zout

Voor de kokosdrank:
100 g gula Jawa
1 ½ dl water
nangka
kokosmelk
geschaafd ijs of ijsblokjes

Bereiding :
Week voor de cendol de daun suji in het water en kneed de massa tot het water groen is; zeef het water of roer zoveel pandanextract door het water dat het groen is.

Vermeng het water met de rijstebloem, de maïzena en het zout in een pan, breng dit op een laag vuur al roerend aan de kook en blijf roeren tot het een stijve pap is.

Vul een grote pan met koud water. Roer de pap door een grove zeef in de pan: de groene korrels die in het water terechtkomen zijn de cendol. Laat deze een paar minuten in het water opstijven.

Kook voor de kokosdrank de gula Jawa in het water tot ze opgelost is. Snijd de nangka in kleine reepjes.

Neem 4 grote hoge glazen. Verdeel eerst de cendol hierin, daarop de nangka, de gesmolten gula Jawa en de kokosmelk en voeg dan het geschaafd ijs toe.


Het tweede recept
1 pakje hunkwee meel
1/2 flesje pandan pasta
6 kopjes water
gula djawa
coco's melk
ijsklontjes
en een tjendolzeef
 
Meng het pakje hunkweemeel met 6 kopjes water en een half flesje pandan pasta. Zet het al roerend op hoog buur tot dat het een papje wordt (wél doorblijven roeren!).

Je neemt dan een grote beslagkom, gevuld met ijskoud water en ijsblokjes (niet zuinig zijn met de ijsblokjes want het moet goed koud zijn) en giet dan het papje dóór de zeef zodat je sliertjes krijgt in het koude water. Kook de gula djawa met ongeveer een half kopje water. Als dit gesmolten is even door een zeef halen zodat alle takjes eruit zijn, mocht het té zoet zijn dan voeg je er wat koud water bij. Nu is het klaar om op te dienen en dat doe je dan weer als volgt:

Je neemt een hoog glas (longdrink) vul deze eerst met de gula djawa (ongeveer 1,5 cm.), dan de groene sliertjes hunkweemeel incl. het water en dit vul je dan tot het glas bijna vol is. Als laatste voeg je er dan nog, naar smaak, de kokosmelk bij. Wat je ook nog kunt doen is er geschaafd ijs bij doen maar dat is naar ieders smaak natuurlijk.
 
bron: internet, vergeten welke site