Groentegratin

450 g bloemige aardappelen, geschild in blokjes•2 el melk• 60 g boter•zout en peper•200 g groene kool in dunne reepjes•200 g wortels in dunne plakjes•1 middelgrote ui, fijngesneden•60 g pittige kaas, geraspt

• Kook de blokjes aardappel in circa 10 min gaar in een pan met licht gezouten kokend water. Giet ze af en doe ze in een grote kom. Prak ze. Klop er de melk, de helft van de boter en wat zout en peper door.

• Breng 2 pannen met licht gezouten water aan de kook en blancheer hierin de kool en de wortels elk apart 5 minuten. Giet ze af. Meng de kool door de geprakte aardappelen. Verwarm de resterende boter in een kleine koekenpan en bak hierin de ui enkele minuten op middelhoog vuur tot hij glazig is.

• Verwarm de oven voor op 190°C.

• Breng in een ingevette, ondiepe ovenschaal een laagje van het aardappelmengsel aan. Breng hierop achtereenvolgens een laagje ui en een laagje wortels aan. Herhaal deze 3 lagen en eindig met een laagje van het aardappelmengsel.

• Strooi de geraspte kaas over de groenteschotel en zet hem 45 min in de oven, of tot hij een goudbruin en knapperig korstje heeft gekregen. Serveer hem direct.