Biefstuk met paddenstoelenrisotto

4 biefstukken• sap en rasp van 1 sinaasappel• versgemalen zwarte peper• 8 eetlepels olijfolie• 1 ui, gesnipperd• 300 g risottorijst• 750 ml vleesbouillon• 300 g gemengde paddenstoelen• 25 g boter• 50 g Parmezaanse kaas, geraspt• 3 eetlepels verse basilicum of platte peterselie, fijngehakt
  • Wrijf de biefstukken in met sinaasappelrasp en peper en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de rijst erdoor en bak de korrels al omscheppend tot ze rondom glanzen. Schenk het sinaasappelsap erbij en laat al pruttelend het vocht verdampen.
  • Voeg de helft van de bouillon toe en kook de rijst zonder deksel in 20 minuten zachtjes gaar. Voeg tijdens het koken de rest van de bouillon beetje bij beetje toe. Roer regelmatig. De risotto moet lekker smeuïg blijven.
  • Snijd de paddenstoelen in plakken of stukken en bak ze in een koekenpan op hoog vuur in 2 eetlepels hete olijfolie in 5 minuten bruin.
  • Verhit de boter met 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de biefstukken erin en bak ze op hoog vuur in 4-6 minuten mooi bruin. Schuif met een spatel heen en weer en keer ze na 2-3 minuten.
  • Roer het bakvet van de biefstuk met de kaas en de helft van de paddenstoelen en kruiden door de risotto. Schep de risotto in diepe borden en verdeel de rest van de paddenstoelen en kruiden erover. Leg de biefstukjes in plakjes erop. Lekker met tomaten uit de oven of een frisse salade.

Serveer de risotto ook eens als voorgerechtje of als lunchgerecht. Maak dan de helft van de hoeveelheid en serveer de risotto in diepe borden. Snijd de biefstuk in plakjes en drapeer ze bovenop de risotto.