Harira

1/2 blik gepelde tomaten a 400 g
1 el tomatenpuree
2 kleine uien, grof gesneden
1 teen knoflook, grof gesneden
1 cm verse gember, geschild in plakjes
1/2 bos selderij, grof gesneden
1/2 bos peterselie, grof gesneden
1-2 ras el hanout
1-2 kaneel
1 el komijn
1 el fenegriek
1 el gemberpoeder
milde olijfolie
150 gr kikkererwten, nacht geweekt
1/2 kleine pompoen
75 gr bruine linzen
25 gr bloem
1 doosje kwarteleitjes
azijn, naar keuze
100 ml frisgroene olijfolie
1/2 el komijnzaad

Doe de gepelde tomaten, tomatenpuree, uien, knoflook, gember, bladselderij, peterselie, koriander, ras el hanout, kaneel, komijn, fenegriek en het gemberpoeder in een grote soeppan, voeg 2 liter water en een flinke scheut milde olijfolie toe en pureer glad met een staafmixer. Voeg de geweekte kikkererwten toe en breng aan de kook. Laat de soep 30 min zachtjes koken.
Schil intussen de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Voeg de pompoen en linzen toe aan de soep en laat nog 30 min koken tot de kikkererwten gaar zijn.

Roer de bloem los met 200 ml koud water, roer dit door de kokende soep en laat een paar min zachtjes koken. Pocheer intussen de kwarteleitjes. Breng hiervoor in een brede, lage pan water tegen de kook aan en voeg eventueel een scheutje azijn toe. Breek elk ei in een eigen kopje. Maak met een lepel een soort draaikolk in het water en laat de eitjes er een voor een inglijden, niet meer dan drie tegelijk. Pocheer ze in 3 min gaar. Schep ze met een schuimspaan uit het water, laat op een bord uitlekken. Pureer de achtergehouden takjes bladselderij met de frisgroene olie, het komijnzaad en 1 tl zeezout tot geurige olie. Verdeel de soep over grote kommen, leg in elke komeen paar gepocheerde eitjes en bedruppel met wat van de komijn-selderijolie. Lekker als voorafje, maar met wat Marokkaans brood ook heerlijk als maaltijdsoep.