Wintergroenten

Boerenkool 
Pasta met boerenkool, bacon en zongedroogde tomaat 

Kook 500 g penne beetgaar in een pan water. Snijd ruim 300 g zongedroogde tomaten in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hier 2 fijngehakte tenen knoflook in en 2 fijngesnipperde uien. Voeg vervolgens 300 g boerenkool toe en laat hem slinken. Doe de stukjes tomaat en 250 g gesneden bacon in de pan en laat dit ongeveer 5 minuten garen. Roer de pasta door het mengsel en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Meer weetjes van de boerenkool





Spruitjes 
Spruitjes met kruidenboter en kerstomaatjes 

Maak 450 g spruitjes schoon en laat ze 10 minuten koken. Giet ze af en laat ze even afkoelen. Was een bakje kerstomaatjes en verwijder de kroontjes. Verhit 3 eetlepels kruidenboter in een koekenpan en voeg de kerstomaatjes en de spruiten toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten bakken. Serveer met gebakken aardappeltjes en gehakt.




Winterwortel 
Winterwortelsoep 

Snijd een grote ui in snippertjes en 1 kilo winterwortels in dunne plakjes. Verhit een beetje boter in een koekenpan en fruit de ui en wortel aan. Schenk er vervolgens 750 ml kippenbouillon bij en laat dit 15 minuten koken, totdat de worteltjes zacht zijn. Pureer vervolgens de soep met een staafmixer. Eventueel op smaak brengen met wat zout en peper.






Zuurkool 
Hartige zuurkooltaartjes 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi 4 plakjes bladerdeeg voor hartige taart. Laat 250 gr zuurkool in een zeef goed uitlekken. Snijd de zuurkool in fijne stukjes. Klop Klop 4 eieren los in een kom en voeg daar 125 mil creme fraiche aan toe. Meng er 100 g geraspte kaas doorheen. Vet 4 quichevormpjes in en bekleed deze met bladerdeeg. Bak deze 5 min voor in de oven. Haal vervolgens de quichevormpjes uit de oven en verdeel de zuurkool erover. Snijd 100 g katenspek in stukjes en verdeel dit over de taartjes. Schenk er vervolgens het eimengsel eroverheen. Zet de taartjes in het midden van de oven en laat ze 25 minuten bakken.

Meer recepten met zuurkool



Prei 
Prei-omelet 

Maak 600 g prei schoon en snijd de onderkant eraf. Snijd de prei in dunne ringen. Klop 6 eieren los in een kom met 100 ml melk. Breng dit op smaak met wat zout en peper. Roer er 75 g geraspte kaas doorheen. Verhit een koekenpan met wat olie en voeg de prei toe. Roerbak dit zo´n 2-3 minuten en voeg daarna het eimengsel toe.

Handige informatie

Nog meer recepten