Marokkaanse kip met couscous

Voor 4 personen:

400 g kipfilet
2 el olijfolie, extra vergine
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 kaneelstokje
325 g courgettes, gehalveerd in de lengte en in schijfjes gesneden
1 blik gehakte tomaten, ca 400 g
200 ml groentebouillon
250 g couscous
400 ml kokend water
200 g jonge peultjes of sugar snaps
1 blik kikkererwten, ca 400 g, uitgelekt en afgespoeld
10 g boter
fijngehakte verse koriander om te garneren
  1. Snijd de kipfilet in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit de helft van de olie in een wok of een braadpan met een zware bodem. Voeg het kippenvlees, de ui en de knoflook toe en bak dit onder voortdurend omscheppen 2 minuten op een middelhoog vuur, of tot de kip wit wordt en goudbruine vlekken krijgt.
  2. Temper het vuur en voeg de komijn, de koriander en het kaneelstokje toe. Laat al roerend nog 1 minuut zachtjes stoven. Voeg de courgettes toe en roer goed, voeg vervolgens de tomaten met hun sap en de bouillon toe. Laat de kip dan nog 5 minuten zachtjes doorkoken, terwijl u af en toe roert.
  3. Doe ondertussen de couscous in een steelpan en giet er het kokende water over. Voeg de resterende lepel olie toe, roer de couscous even door met een vork, dek de pan af en laat de couscous van het vuur af 5 minuten weken.
  4. Voeg de peultjes en de kikkererwten aan het kipmengsel toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, terwijl u regelmatig roert.
  5. Roer de boter door de couscous en laat nog 3 minuten op een middelhoog vuur koken, terwijl u er af en toe doorheen roert met een vork. Schep de couscous dan op een bord. Schep de kip erbovenop en garneer tenslotte met de fijngehakte koriander. Serveer warm.
U kunt ook couscous met garnalen en witte bonen maken. Gebruik 400 g gekookte gepelde garnalen (ontdooid indien ze uit de diepvries komen) en vervang de kikkererwten door witte bonen uit blik. Laat de ui en knoflook in stap 1 gedurende 2 minuten in de olie stoven. Laat in stap 2 de courgettes weg. Voeg in stap 4 de garnalen en de witte bonen toe en vervang de peulen door 250 g erwten uit de diepvries, ontdooid, en 200 g sperziebonen.