Stamppotten

Andijviestamppot met zoete aardappel en pittige gehaktballetjes.

Nodig: 1 kg zoete aardappelen, 1 krop andijvie, 350 g gehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2-3 el sambal badjak, 2 el boter, olijfolie.

Kook de zoete aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 15 min gaar. Rasp de ui en snijd de knoflook fijn. Kneed de ui, knoflook en 1-2 el sambal door het gehakt en breng op smaak met zout. Vorm kleine gehaktballetjes van het gehakt. Verhit 2 el boter in een koekenpan en voeg de gehaktballetjes toe, bak ze goudbruin in ca. 10-15 min. Voeg aan het einde een klein scheutje heet water toe en de rest van de sambal. Snijd de andijvie in fijne reepjes. Stamp de aardappels fijn met de andijvie, een scheutje olijfolie of 1 of 2 el boter en breng op smaak met zout. Schep de gehaktballetjes met de aanhangende sambaljus over de andijviestamppot.
Kikkererwtenstamppot met spinazie en knoflook-komijncroutons.

Nodig: 1000 g kikkererwten (2 blikken), 400 g spinazie, oud brood, 3 teentjes knoflook, olijfolie, komijn, 1 el citroensap.

Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een pan water, ze ze nog 10 min op laag vuur op. Snijd de spinazie grof. Scheur het oude brood in stukken. Rasp 2 teentjes knoflook en meng met wat olijfolie, zout en komijn met het brood. Roerbak de knoflookkomijncroutons in ca. 8 min goudbruin op laag vuur. Rasp of pers het laatste teentje knoflook. Laat de kikkererwten uitlekken en stamp grof met het laatste teentje, citroensap, zout en fijngesneden spinazie en een klein scheutje heet water en wat olijfolie tot een smeuige grove puree. Schep de croutons door de puree en besprenkel met nog wat olijfolie en bestrooi met nog wat extra komijn.


Aardappel-doperwtenstamppotje met groene kruiden en creme fraiche.

Nodig: 750 g kruimige aardappels, 450 g doperwten (gedopt), 1 bos lenteui, 1 bosje peterselie, 1 bekertje creme fraiche 125 ml of 125 g zachte geitenkaas, olijfolie.

Kook de aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 25 minuten gaar. Voeg 5 min. voor het einde de doperwtjes toe. Snijd de lenteui heel fijn, ook het groen. Snijd ook de peterselie fijn. Giet de aardappels en doperwtjes af en stamp grof met de lenteui, peterselie, de helft van de creme fraiche of zachte geitenkaas en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rest van de creme fraiche of geitenkaas in vlokjes over de stamppot en besprenkel met een scheutje olijfolie.


Zuurkoolstamppot met aardappel, zoete ui en spek.

Nodig: 3 zoete uien, olijfolie, 1 kg kruimige aardappels, 500 g zuurkool, 175 g ontbijtspek.

Snijd de zoete uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien op laag vuur in ca. 15 min zacht. Kook de aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 25 min gaar. Laat de zuurkool uitlekken. Giet de aardappels af en stamp de aardappels fijn met de zuurkool en de uien met aanhangende olie. Bak het spek half uit in ca. 8 min op middelhoog vuur. Verdeel over de zuurkool.


Broccolistamppot met tuinboontjes, basilicum en parmezaan.

Nodig: 500 g kruimige aardappels, 250 g broccoli, in roosjes, 250 g tuinboontjes, gedopt, 1 bosje basilicum, 75 g parmezaan, olijfolie.

Kook de aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 25 min gaar. Voeg 10 min voor het einde de broccoli toe en 5 min voor het einde de tuinboontjes. Pluk de blaadjes basilicum en snijd in dunne reepjes. Rasp de parmezaan. Giet de aardappels en groente af en stamp grof, meng er rijkelijk parmezaan doorheen, een flinke scheut olijfolie en de basilicum. Besprenkel met nog wat olijfolie en rasp er nog wat parmezaan overheen.


Savooiekoolstamppot met chorizo en knoflook.

Nodig: 750 g kruimige aardappels, savooiekool of spitskool, 1 el zoet paprikapoeder, 3 teentjes knoflook, 1 hard chorizoworstje.

Kook de aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 25 min gaar. Snijd de knoflook en chorizoworst in dunne plakjes. Verhit een koekenpan met een flinke scheut olijfolie en bak de knoflook met de chorizoplakjes goudbruin en voeg het paprikapoeder toe, draai het vuur laag. Haal de bladeren los van de kool, kook ze ca. 10 min in gezouten water. Giet af en snijd ze in dunne reepjes. Stamp de aardappels fijn met de kool en de helft van de worst met knoflook. Schep de rest van de knoflookchorizo met paprika eroverheen.Wortelpompoenstamppotje met salie en hazelnoot.

Nodig: 1 flespompoen, 3 winterwortels, 500 g kruimige aardappels, 50 g hazelnoten, 2 takjes salie of rozemarijn, olijfolie.


Schil de flespompoen en schep de zaadlijsten er met een lepel uit. Snijd in stukken. Boen de winterwortel en snijd in stukken. Kook de aardappels in een grote pan in ruim gezouten water in ca. 25 min gaar. Voeg na 10 min de pompoen en wortel toe. Giet af en laat ze even uitstomen. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan of hete oven goudbruin. Hak fijn. Pluk de blaadjes salie of rozemarijn en snijd in heel fijne reepjes of snijd fijn. Stamp de stamppot grof met een scheutje olijfolie en de helft van de salie of rozemarijn en hazelnoten, breng op smaak met zout. Serveer de stamppot met nog wat olijfolie erover gesprenkeld. Bestrooi met de rest van de hazelnoten en salie of rozemarijn.