Kokosflan

Blue Elephant

Voor 8 porties

Voor de karamelsaus
160 g suiker
1,6 dl water

Voor de flan
5,6 dl kokosmelk
135 g suiker
3,5 dl slagroom
8,2 dl melk
2 el puree van kokosnoten of kokosroom
4 grote eieren
3 toeyblaadjes

Voor de versiering
1,5 el stijfgeslagen slagroom

  1. Voor de karamelsaus: los de suiker op in het water en breng aan de kook. Laat inkoken tot een lichte karamelstroop. Giet de stroop in een ronde bakvorm van ongeveer 4 cm diep en met een diameter van ongeveer 22 cm. Zet apart.
  2. Verhit de kokosmelk met de suiker en de toeyblaadjes in een pan en roer voortdurend onder elkaar, tot de suiker is opgelost. Zet apart, laat afkoelen en verwijder de toeyblaadjes. Voeg er de slagroom, de melk en de kokospuree aan toe en meng voorzichtig onder elkaar met een garde.
  3. Doe er de eieren afzonderlijk bij wanneer het mengsel mooi homogeen gekneed is. Meng verder onder elkaar gedurende 3 minuten en giet het mengsel daarna over de karamelsaus in de bakvorm.
  4. Zet in een warmwaterbad – au bain marie – en bak de flan gedurende 40 tot 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  5. Neem uit de oven en laat afkoelen in de ijskast. Stort de flan omgekeerd op een groot bord, de karamelsaus bovenaan. Snij in porties en serveer met een flinke toef stijfgeslagen slagroom.